Login Form

Dokumentären ”BURNED: Are Trees the New Coal?” (2019) visar hur skogar avverkas i en allt snabbare takt för att bli till bioenergi och hur detta subventioneras av regeringar och grönmålas av biomassaindustrin.

Introduktionen till YouTube-kanalen Nordliga Skogsträdgårdar. 

Detta är en introduktion till en ny programserie om boreala och tempererade matskogar och deras förvaltare, om biologisk mångfald och klimatanpassning.

Svenskt skogsbruk uppmärksammas i tysk TV. Lina Burnelius från Greenpeace, skogsbiologen Sebastian Kirppu från Skydda Skogen och miljökämpen Margareta Wikström från Naturskyddsföreningen i Dalarna är med i en dokumentärfilm om skogsbruk. De är i Ore Skogsrike. Filmen är på tyska och alla intervjuer är dubbade men berättelsen och bilderna talar för sig själva. 

I filmen berättas att Sverige avverkar stora skogsytor som blir servetter, pappersmuggar och andra onödiga engångsartiklar. Tyskland har mål om att bevara sin skog men samtidigt köper Tyskland in papper från Sverige och Östeuropa. Mer än var femte pappersfiber i Tyskland kommer från svenska skogar. 

Sveaskogs Olof Johansson säger i filmen att ”vi aldrig har haft så mycket skog förut i Sverige”. Ett argument som klingar falskt om man vet hur Sveriges skogar ser ut, för det är ju inte riktiga skogar han pratar om utan plantager. I Rumänien avverkas skog med höga naturvärden illegalt inne i nationalparkerna. Träden hamnar i pelletsproduktionen och i rumänska spånskivefabriker där de blir billiga möbler. Filmen avslöjar att en del av virket köps upp för möbeltillverkning av svenska IKEA!

Tack till Marion Janson som hjälpt till med översättning/sammanfattning.

Se filmen här

En oerhört viktig ödesfråga, vårt ohållbara överutnyttjande av landskapet, av våra skogar, av hela naturen. Men tyvärr så få som förstått. Med en upplaga på endast 2500 ex finns heller ingen förväntan om att just denna "överlevnadshandbok" ska göra någon större skillnad.

Hönorna väntar på tuppen som jagat iväg en rival. Foto: Svante Joelsson

Ett 30-tal erfarna tjäderkunniga skogsmänniskor är samstämmiga– tjädern har påverkats starkt negativt av de senaste 70 årens kalhyggesbruk och flera forskningsrapporter säger samma sak. Detta enligt den nyutkomna och välskrivna lilla boken ”Tjädern och kalhyggesbruket” av Göran Rönning och Bengt Oldhammar.

Två upprop som Tjäderkommittén/Tjäderobservatörerna har gjort med tio års mellanrum redovisas i boken. Tjäder- och skogskunniga personer i hela Sverige har fått svara på en utskickad enkät. Deras svar är berättelser om hur skogsmaskiner har förstört hundraåriga spelplatser och gammelskog och om hur dessa levande skogar har ersatts av hyggen och sterila barrträdsplantager. Tjäderspelen har upphört och tjädrarna har decimerats eller helt försvunnit från landskapen tillsammans med de äldre skogarna och alla dess arter. Ibland är enstaka tuppar kvar och spelar här och där men det är inte alls som förr. De forskningsrapporter och studier som tas upp av författarna stärker denna berättelse med tydliga fakta. Författarna skriver:

-Vi hoppas att den här lilla skriften ska bli en väckarklocka för alla som vill värna gammelskogen och tjäderns lekplatser. Fortfarande finns inga kantzoner på 20-25 meter längs bäckar och åar, det finns inget hyggesfritt skogsbruk och naturskogarna/kontinuitetsskogarna fortsätter att falla. Man kör så det ryker.

”Tjädern och kalhyggesbruket” kan beställas från Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 100kr+frakt 39kr. Eller betalas med Swish 1234272449, där man då anger namn och postadress.