Login Form

Klimatet används som en förevändning för att få avverka mer. Foto: Pixabay

Skydda Skogen lämnar synpunkter på EUs plan för att minska avskogningen och skogsförstörelsen i världen. Föreningen uppmanar EU att förhindra att skogsbolag avverkar skogar med höga naturvärden och etablerar storskaliga trädplantager i världen. Det är långtifrån hållbart.

Demonstration även i Örebro samma kväll som i Göteborg där Skydda Skogen medlemmar demonstrerade. foto: Viktor Säfve

Elin Götmark, sedan länge aktiv i Skydda Skogen, talade i Göteborg på demonstrationen onsdag 19/12 mot den nya budgeten:"Det finns starka ekonomiska intressen som hellre vill tjäna pengar på att hugga ner skogen, och de har nära band till de flesta av de politiska partierna". Läs hennes tal:

En trevlig publik på 5000 personer. Foto: Sofi Virgin

5000 demonstrerade idag på Medborgarplatsen mot budgeten från M och KD som i folkmun kallas för ”katastrofbudgeten”. Denna budget innebär neddragningar på 2,1 miljarder vad gäller klimat, natur och miljö. Skydda Skogen var med och hade en banderoll och höll tal. Här följer det tal som skrevs och hölls av Kristina Bäck i Skydda Skogen:

5000 personer kom till Medborgarplatsen i Stockholm för att protestera mot katastrofbudgeten. Foto: Sofi Virgin

Förra veckan kom nyheten om den kraftiga minskningen av Sveriges miljöbudget. En katastrofbudget för naturen som M, KD och SD röstade igenom, med passivt stöd från L och C. Skydda Skogen är besviken och förutspår ökad avverkning av skyddsvärda skogar.  

 - Istället för att skydda de kvarvarande naturnära skogar i landet kommer de nu att fällas för att bli pappersmassa och biobränslen. Båda den biologiska mångfalden och klimatet kommer att ta stryk, och på sikt även människan. Kortsiktighet råder, säger David van der Spoel, talesperson i Skydda Skogen.

Anders Delin får Artdatabankens naturvårdspris 2011.

 

Ett flertal texter har publicerats i samband med Anders Delins bortgång, här är några länkar:

Gå även gärna in och läsa några av Anders' personliga reflektioner eller hans lärorika texter om skogshistoria i Sverige.

Mer information kommer inom kort.