Login Form

NSD skriver om filmen "Storskogen Karatj-Råvvåive" som hade premiär i Jokkmokk för 75 personer 2019-04-10. Läs artikeln här: Premiär för film om storskogen

Äldre naturskog i Karatj Råvvåive. Foto: Andreas Garpebring.

Skydda Skogen har länge arbetat för att skydda skogsområdet Karatj Råvvåive. I november 2018 nåddes en överenskommelse mellan Naturvårdsverket och markägaren Jokkmokks allmänning, om att skydda halva området. Även 10 andra områden ingick i överenskommelsen.

Eftersom kostnaden för Karatj Råvvåive överstiger 20 miljoner kronor behövdes ett godkännande från regeringen. Det beslutet är nu fattat, meddelades i ett pressmeddelande från regeringskansliet den 28 mars 2019. 

Läs i ett långt reportage i NSD om den nyliga avverkningen av nyckelbiotoper i den skyddsvärda Karats-Råvvåive-skogen i Jokkmokk.

 

Iegelvárre, ett av de områden som skyddas. Foto: Frédéric Forsmark

 

Skydda Skogen har länge kämpat för att skydda det enorma skogsområdet Karatj-Råvvåive i Jokkmokks kommun. Nu har en överenskommelse nåtts mellan markägaren och myndigheter där norra halvan av området skyddas. Tusentals hektar gammelskog i södra delen av området går dock en oviss framtid till mötes, och Skydda Skogen menar att det är viktigt att även de delarna får ett långsiktigt skydd.

11 skogsområden med sammanlagt mer än 10 000 hektar skog med höga naturvärden i Jokkmokks kommun ska skyddas. Det största av dem är den norra delen av det Karatj-Råvvåive, där ca 5700 hektar nu kommer att skyddas. Det är en glädjande delseger för Skydda Skogen, som har varit med och kämpat för detta område i över tio år.

- Det är helt fantastiskt att en av landets största oskyddade skogar äntligen får skydd! Det är viktigt att all kvarvarande gammelskog bevaras, för än idag huggs sådana här skogar, säger Daniel Rutschman från Skydda Skogen.

http://www.protecttheforest.se/images/krv_sakevaratj1.jpg

24-29 juli 2010

Kom med i kampen för att rädda ett av Sveriges sista större sammanhängande gammelskogsområden! Under fem dagar gör vi lite mer ingående inventeringar i delar av området som hittills endast inventerats översiktigt.

Hittills har det gjorts drygt 1000 fynd av 49 olika rödlistade arter i området, förhandlingar pågår för att skydda KRV, men det går trögt, och under tiden kommer det in nya anmälningar för avverkningar inne i området.

Syftet med inventeringslägret är också att ge fler människor möjlighet att uppleva de milsvida gammelskogarna i delvis väglöst land och lära sig mer om inventering.

Dagarna ägnas åt inventering i mindre grupper - vi delar med oss av olika kunskaper och lär av varandra. Vi kommer att ha en lägerplats som vi utgår från, där vi återsamlas på kvällen för artbestämning och summering av dagen.

Ta med mat, nåt att laga den i, tält, sovsäck, liggunderlag, kläder och skor för att vara ute. Området vi kommer att röra oss i ligger ca 1 timmes körväg från Jokkmokk, meddela gärna vid anmälan om du kommer i bil med plats för någon mer så försöker vi samordna transporterna. Det är ingen deltagaravgift, men för att vi ska ha ungefärlig koll på hur många som kommer vill vi att du anmäler dej.

Anmälan och frågor:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 0590-33000 eller 070-2541148

Inventeringslägret arrangeras av Skydda skogen, Fältbiologerna samt Naturskyddsföreningen i Jokkmokk och Naturskyddsföreningens länsförbund i Norrbotten.

Alla intresserade är välkomna!

Vi ses i skogen!
/ Arrangörsgruppen