Tallnaturskog i Ore skogsrike i Dalarna, en av Skandinaviens sydligaste skogslandskap som delvis avverkats nyligen. Foto: Sebastian Kirppu

Natursidan, 6 december 2017:

Skydda alla skogar med höga naturvärden! Det kräver 56 rese-, ekoturism- och guideföretag från både Sverige och utlandet. I ett öppet brev skriver de till de miljömärkta skogsbolagen Stora Enso, Sveaskog och SCA. Turistföretagen är oroade över att ett flertal skogar med höga naturvärden är planerade för avverkning.

– Vild och vacker natur lockar turister till Sverige. Vi som driver turistföretag skapar fantastiska naturupplevelser och många av dessa upplevelser är verkligen beroende av oförstörd natur. Många vill vandra genom en rik gammelskog och efterfrågan ökar, därför är det inte acceptabelt att skogar med höga naturvärden avverkas, säger Ulrika Krynitz från ekoturistföretaget Urnatur Hb, ett av de företag som har skrivit under uppropet.

I ett pressmeddelande understryker hon att skogar med höga naturvärden är oerhört viktiga för den svenska turistindustrin. Det är många globala resenärer som besöker Sverige specifikt för att upptäcka våra skogar och naturen här.

I det öppna brevet från turistföretagen till skogsbolagen står det:

– Det är oacceptabelt att skogar med höga naturvärden avverkas. Skogar som är livsavgörande för Sveriges turistindustri och som utgör en unik del av den sista vildmarken i Europa. Ni är FSC-certifierade bolag och påstår att ni har hög miljöstandard. Men det är tydligt att era skogsbruksmetoder förstör den biologiska mångfalden och den naturliga skogsmiljön. Det gör det också svårare och svårare att hitta skogar värda att vandra i för besökare.

Läs mer på Natursidan.

Skydda Skogen välkomnar och stödjer naturturismföretagens kampanj.