Hoppsan – Dagens Nyheter har vaknat

Dagens ledare handlar om skog och mark. Fast den handlar inte om skövling av skog eller om utrotning av arter. Nej, sådana petitesser ägnar sig inte Sveriges största morgontidning åt. Det finns ju viktigare saker. Som bärplockning till exempel. Detta hot mot vår allemansrätt. För att inte tala om upplevelseturismen. Usch och fy. Att de vågar sig ut och uppleva på annans mark!

-Tack DN för att ni så tappert rycker ut till allemansrättens försvar.

Skydda Skogen tycker dock att DN:s ledarredaktion borde vistas lite mer i skog och mark. Där förstår man nämligen att natur inte är någon ”av människan tillverkad ägodel”. Där lär man sig också om arter och ekologi. Plötsligt ser man vad som verkligen utgör ett hot.

Då skulle en ledarartikel istället kunna ifrågasätta rimligheten i att det är tillåtet att utplåna i stort sett allt liv i en skog bara du har en skogsmaskin, när det enligt allemansrätten är förbjudet att bryta grenar eller plocka fridlysta blommor. Att hänsyn bara gäller för vissa. Inte stora skogsbolag.

För övrigt finns det inga kommersiella intressen som slår mynt av allemansrätten. Att det finns oseriösa företagare som för slavlöner hyr in människor för bärplockning är en annan sak. Snarare en arbetsmarknadspolitisk fråga. Kanske en problematik för en ledarsida att belysa? Nåväl, ingen tar – eller kan alltså ta – betalt för tillträde till naturen. Det kommer ingen heller kunna göra så länge man inte avskaffar eller förändrar allemansrätten för att göra just det möjligt.

Att hyra ut kanoter, anordna turer till häst eller bedriva guidad verksamhet i naturen däremot. Det kan vilken markägare som helst göra bara han eller hon vill.

Robert Svensson

 

DN:s ledare