Svenska Dagbladet 2022-09-09
Fem partier i riksdagen arbetar nu för målet att nedmontera de viktigaste verktygen för bevarande av återstående, relativt orörda skogar. Det skriver företrädare för Skydda Skogen.
Förutsättningarna för att skydda Sveriges – och delvis Europas – hotade naturskogar står inför en dramatisk försämring. Ansvariga för detta är C, M, KD, SD och S. Partierna har i riksdagen samlats kring att ge regeringen uppdraget att avlöva Naturvårdsverket och länsstyrelserna deras aktiva verksamhet med inventering, planering och genomförande av skogsskydd. Samma sak gäller för Skogsstyrelsens arbete med biotopskyddsområden. I stället för professionellt arbete av myndigheterna ska enskilda markägare – om de är hågade – föreslå skydd av skogsbestånd på den egna marken. I en situation då bara 6 procent av den produktiva svenska skogen är formellt skyddad och kalhyggesbruket är en standard så är målet nu att nedmontera de viktigaste verktygen för bevarande av återstående, relativt orörda skogar.
Detta är svårt att förstå i tider när situationen för skogens biologiska mångfald, den stående skogens stora kollager och betydelsen för människors naturupplevelser är så mycket i fokus. Och lika märkvärdigt är att statliga anslag ska användas i första hand för att gynna markägare och inte för att tillgodose ett kvalificerat samhällsintresse.
Som en följd av regeringens proposition (2021/22:58, Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och ökade incitament för naturvården i skogen med frivillighet som grund) och oppositionens motionsflod på denna, resulterade riksdagsdebatten i ett uppdrag till myndigheterna att se över den nationella strategin för formellt skydd av skog (regeringsbeslut M2022/01241). Det nya arbetssättet – med frivillighet som grund – har avfärdats av nästan samtliga remissinstanser som de facto besitter kunskap om det komplexa arbetet med att lyfta ut produktiv skogsmark ur produktionscykeln för ett bestående skydd. Det gäller flertalet länsstyrelser, Göteborgs, Lunds, Stockholms och Uppsala universitet, Havs- och vattenmyndigheten, Naturhistoriska riksmuseet, Naturskyddsföreningen, Naturvårdsverket, Svenska samernas riksförbund, Världsnaturfonden och Växjö tingsrätt (mark- och miljödomstolen). Den massiva kritik som remissinstanserna framför borde ha stämt till eftertanke, men regeringen är oberörd och går vidare i de naturvårdsfientliga partiernas ledband.
Läs hela debattartikeln i Svenska Dagbladet här.