Dagar och Nätter för Skogen
Festival för skydd av gammelskogen
Skogsvänner!
Kom och fira de skogar vi räddat,
kom och sörj de skogar vi förlorat.
‘Dagar och Nätter för Skogen’ är en festival för hela familjen – en mötesplats för att dela kunskap och sprida glädje och engagemang i den fortsatta kampen för allt liv i skogen.
Festivalen är ett arrangemang av Skydda Skogen i samarbete med Naturskyddsföreningen i Höga Kusten-Ådalarna med stöd från Maria och Eric Strangells stiftelse för natur- och djurskydd.
16-18 Augusti 2024
Festivalen öppnar med invigning kl. 18 på fredag 16/8, och avlutas kl. 17 på söndag 18/8.
Program
Preliminärt schema för festivalen
Schema som PDF
Musik
Jörgen Stenberg
Jörgen Stenberg är umesamisk kulturarbetare, renskötare i Malå sameby och en av Sápmis mest framstående jojkare. Stenberg har länge stridit för samiska rättigheter och naturskogen, och är aktuell som medverkande i utställning “Åtta grader – samtida konst om skogen”.
https://youtu.be/5DJc-YPu5-8
Youtube: Jörgen Stenberg – Kråkan
Foto: Magnus Fröderberg
The Spacious Mind
Bandet bildades redan 1991 och har via turnéer i Europa och USA, samt ett femtontal skivor, spritt sin gåtfullt psykedeliska klangvärld över världen. Musiken har bland annat beskrivits som ”avlägset åskmuller” och varandes ”konstruerad av barrskog”, men medlemmarna själva föredrar termen outlaw mutation boogie.
Mullin Mallin
Skjut undan bord och stolar, slå på rökmaskinen och tänd de kulörta ljusslingorna: När Mullin Mallin spelar ska det dansas! Långdans eller individuell galendans, välj själv. Ingen kan vara stilla när det spelas Balkanmusik.
Mullin Mallin spelar medryckande partymusik från Balkan men har även mer suggestiva låtar på repertoaren. Ibland vilt och galet, ibland med trånande vemod. Det är musik från olika delar av världen, musik för kärlek, smärta och vanvettig glädje! Livsglädje i musikformat helt enkelt.
Bandet består av nio personer som bjuder på kraftfull stämsång och spelar fiol, bas, bouzouki, elgitarr, dragspel, klarinett och diverse slagverk som darbouka, djembe, davul och cajun.
A Choir of Ghosts
En skimrande alt-folk-pärla och i all sin innerlighet något av en felande länk mellan Iron & Wine och en José González i sin finaste refrängform. Men också ett välregisserat drama präglat av svindlande höjder, nattsvarta djup och ett lika elegant som lidelsefullt samspel mellan falsett och tenor.
VAKA Duo
Urskog
Musik som berättar om den vilda naturen och den livsväv som skapats under hundratals år. Lynx lynx, Ode till de stora gräsätarna, Urskog, Korpens sång och Standing like a tree är några av programmets stycken.
VAKA Duo består av Sofia Sahlin sång, flöjter och Torbjörn Söderquist luta, teorb, gitarr och sång.
Musiken bildar en finstämd mix av röster, flöjt och stränginstrument som rör sig mellan visa och klassisk musik med inslag av gregorianska tongångar.
VAKA Studios skapar musik och texter om förhållandet människa/natur och det andliga som genomströmmar allt liv på jorden. VAKA – Vara Andas Känna Allt
https://www.youtube.com/@vakastudios
Mushroom Fairies
Mushroom Fairies spelar psykedelisk folkrock med organiska urtakter. Det lokala Näsåkersbandet tar oss, med hjälp av välskrivna texter från djupet, på en resa genom rymd och virvlande älvar. En kvartett av musikaliska skogskämpar som ser fram emot att bjuda på funkig trans.
D Soulstream
D Soulstream är en riktig House-fantast. Inte den house du idag hör på radio i var och varannan poplåt utan snarare den där själfulla Deep och Afro Housen som från början kom ifrån den (framförallt) svarta gay kulturen i Chicago och New York, men som under senare år har flyttat sitt mecka till Sydafrika.
Han är som mest aktiv i Stockholm där han tillsammans med SoulMates arrangerar traditionella Houseklubbar i “dance-like-no-one-is-watching”-anda med inbjudna House pionjärer såsom Ron Trent, Phil Asher, Boo Williams, Atjazz, m.fl. Utöver det blir det även ett och annat utlandsbesök och “vanliga” klubb-gig.
Du hittar en del av D Soulstreams mixtapes på Mixcloud: https://mixcloud.com/d-soulstream
Teater
Skogsrötter
Lördag 11.00 (utomhus vid Kulturhuset)
Skogsnästeatern framför familjeföreställningen Skogsrötter, med sagor och irrfärder från myr och mosse. En rullande sagovagn från våra djupa Ångermanländska skogar.
En musikteaterföreställning, ett möte här och nu. En föreställning för skolgårdar, gator och torg. När luckorna öppnas presenteras sånger, sagor, dikter och allehanda överaskningar.
Följ med in i skogens dunkla myter och sagovärld…
Kamilla Sol – Skoglig (Artivism)
Lördag 20.02 – Gymastiksalen
En audiovisuell live performance av Kamilla Sol, skogskämpe i Skogsvärn Skogsnäs.
I det levande konstverket ”Skoglig” smälter natur och kultur samman. Vi ser bilder och hör ljud från skog nära dig, som inventerats i syfte att skyddas.
Ett väsen tolkar kärleken till gammelskogen genom toner i dur och moll.
22 min.
Föreläsare
Alla föreläsningar sker i gymastiksalen
Brita Stina Sjaggo – renskötare i Loukta-Mávas sameby
En föreläsning om renen, gammelskogen och restaurering av renbetesskogar. Brita Stina jobbar med renar i södra Norrbotten. Renens möjlighet att överleva och den samiska renskötseln har påverkats mycket av det moderna skogsbruket som det bedrivits i Sápmi. Renen är beroende av ett varierat skogslandskap med bibehållna gammelskogar med mycket hänglav. Under sitt föredrag kommer Brita Stina berätta om renskötseln och hur samebyarna i hennes område arbetar för att få statliga såväl som privata skogsägare att ställa om sitt skogsbruk. Dels för att skogar ska skyddas och bibehållas som kolsänka men också för att få till restaureringar av renbetesskogar.
Stig-Olof Holm – lektor i ekologi och miljövetenskap, Umeå universitet
En föreläsning om varför vi inte längre kan uppnå klimatnytta genom att ersätta fossila bränslen med energi från avverkad skog i Sverige. Vidare, om varför minskad skogsavverkning utgör det i särklass snabbaste och enklaste sättet att klara riksdagens klimatmål om netto noll utsläpp till år 2045.
Elena Martinez – en föreställning om naturens rättigheter
Föreställningen ”Naturens rättigheter” är en personlig men även allmängiltig berättelse från en av planetens 8 miljarder mänskliga invånare, som inbjuder till reflektion kring klimatkrisen. Berättelsen ställer frågor om människans förhållningssätt gentemot naturen, om ansvar och andra möjliga perspektiv – t.ex. urfolkens -, till tonerna av folkvisor som Elena lärde sig under sin uppväxt i Patagonien. Elena växte upp i en musikalisk släkt, där folkmusiken och sången var naturliga inslag både till vardags och till fest. Efter flykten till Sverige har hon varit verksam i flera folkmusikgrupper. De folkvisor som ingår i föreställningen är hämtade från den gemensamma sydamerikanska folkmusiktraditionen.
Göran Englund – professor i ekologi, Umeå universitet
Göran är professor i ekologi som på senare år intresserat sig för skogsbrukets klimatnytta. Det är ett både viktigt och intressant ämne – viktigt därför att minskade avverkningar, enligt Göran och många andras beräkningar, ger stor, omedelbar och kostnadseffektiv klimatnytta. Och intressant därför att många etablerade skogsforskare hävdar motsatsen. Hur kan det komma sig att olika forskare kommer till diametralt olika slutsatser? Det kommer Göran att berätta om i sitt fördrag
Viktor Säfve – ideell naturvårdare och medgrundare till föreningen Skydda Skogen
Viktor kommer att presentera karttjänsten ‘Skogsmonitor’, och berätta om arbetet bakom karteringen och hur verktyget kan användas på gräsrotsnivå för att kartlägga skyddsvärda skogar.
Helena Gustafsson – konsulent på Skogsstyrelsen i Västerbotten
Helena jobbar som skogskonsulent på Skogsstyrelsen Norra Västerbottens distrikt. I sitt arbete just nu ingår rådgivningar i hyggesfritt skogsbruk och några olika inventeringar. Hon har en bakgrund som nyckelbiotopsinventerare. Under sin föreläsning berättar Helena om vad Skogsstyrelsen menar med hyggesfritt skogsbruk, hur det kan se ut praktiskt, för vilka nyttor som de rekommenderar att hyggesfria metoder används, men också om utmaningar och problem.
Workshop – lavar för nybörjare
Lördag kl 18 – Gymnastikhallen
Lavar för nybörjare – workshop med Anne-Katrin Würthele, skogsekolog
och naturguide. (ca 1,5-2h)
Vad är en lav, och varför är de viktiga i ekosystemet? Kan vi använda
lavar för att skydda skogar? Välkommen på en nybörjar-workshop där vi
lär oss om lavar och hur man artbestämmer dem. Ta gärna med en egen
lupp. Max åtta deltagare! Boka plats på wuerthele@posteo.de
Exkursioner
På förmiddagarna kommer det att erbjudas exkursioner ut i Ångermanländska naturskogar. Vi kommer att erbjuda både nybörjarkurser i skogskunskap och inventeringsmetodik, och mer fördjupad artkunskap för de redan inbitna. Några av Västernorrlands främsta artexperter kommer att vara med under exkursionerna.
Lördag:
09-11 Exkursion 1: Nybörjarkurs i avverkningsanmäld skog vid Slättesmyran. Här stoppades en pågående avverkning av en skog med höga naturvärden, och ärendet ligger nu i domstol. I denna granskog växer många rödlistade arter, bland annat får vi under kursen lära känna doftticka, knärot, rynkskinn, laxporing, rosenticka och ullticka. Ca 10 minuters bilfärd från Skogsnäs, området ligger alldeles vid vägen.
09-12 Exkursion 2: Något för alla. Besök till Skogsnäs egna gammelskog på Slättesmyrberget, som ligger som reservatsförslag hos Länsstyrelsen. Här finns både gran- och talldominerade partier och en mängd naturvårdsarter. Området är ännu till stora delar oinventerade – så följ med våra artexperter på skattjakt! Har du ingen erfarenhet av naturvärdesinventering rekommenderar vi nybörjarkursen, men är du äventyrlig kan du haka på här. Ca 10 minuter bilfärd från Skogsnäs följt av 500 meters promenad till fastighetsgränsen.
Söndag:
14-17 Exkursion 3: Skogsvärn i skarpt läge. Vi föjer med det lokala Skogsvärnet och besöker en nyinkommen avverkningsanmälning i kontinuitetsskog och förklarar hur man kan göra för att dokumentera och förhoppningsvis skydda akut hotade naturvärden.
Ta dig hit
Skogsnäs ligger vid Fjällsjöälven i norra Ångermanland, ca sju kilometer nordost om Ramsele (se karta).
Kollektivtrafiken i glesbygd är tyvärr undermålig, men är du äventyrlig och flexibel är det möjligt att ta sig till Skogsnäs med buss från Ramsele (linje 378) på fredag. Hållplatsen heter Strömnäs (Sollefteå). Resan måste dock förbeställas, mer information på länstrafiken DinTur.se. Inga bussar går tyvärr under helgen.
Använd gärna vår facebookgrupp “Dagar och Nätter för Skogen” för att erbjuda eller hitta skogsvänner att samåka med.
Biljettinformation
Festivalpass: 350 kr (pensionärer 250 kr)
1-dagsbiljett: 200 kr (pensionärer 150 kr)
Barn under 18 år gratis.
Boka biljett genom att betala via festivalens Swishnummer: 123 112 68 38
Du kan också boka biljetter via e-post: don@skyddaskogen.se. Uppge namn & kontaktuppgifter, så återkommer vi betalningsinformation. Eller ring till Daniel på 076 – 112 88 26.
Campingplats för tält ingår i priset. Det finns duschmöjligheter på området, och rent badvatten erbjuds i Fjällsjöälven som rinner intill byn. Skogsnäskollektivet kommer att ha både mat och fika till försäljning.
Volontärer sökes
Vill du hjälpa oss med allt arbete som en festival innebär så hör av dig till don@skyddaskogen.se. Då ingår givetvis inträde och mat.
Kontakta oss
För frågor och funderingar kontakta oss på don@skyddaskogen.se eller ring Daniel Rutschman (076 – 112 88 26).