Skip to content Skip to footer

Dagar och Nätter för Skogen

Festival för skydd av gammelskogen


Skogsvänner!

Kom och fira de skogar vi räddat,
kom och sörj de skogar vi förlorat.

Dagar och Nätter för Skogen’ är en festival för hela familjen – en mötesplats för att dela kunskap och sprida glädje och engagemang i den fortsatta kampen för allt liv i skogen.

Festivalen är ett arrangemang av Skydda Skogen och genomförs bland annat med stöd från Maria och Eric Strangells stiftelse för natur- och djurskydd.

16-18 Augusti 2024
Festivalen öppnar med invigning kl. 18 på fredag 16/8, och avlutas kl. 17 på söndag 18/8.

Program

Festivalen kommer att ha ett brett utbud av musik och föreläsningar, samt aktiviteter för barn. Programmet är inte helt färdigt, så håll utkik efter nya programpunkter som kommer allt eftersom.

Musik

Jörgen Stenberg

Renskötare i Malå Skogssameby och en av landets främsta jojkare. Stenberg har länge stridit för samiska rättigheter och naturskogen, och är aktuell som medverkande i utställning “Åtta grader – samtida konst om skogen”.
https://youtu.be/5DJc-YPu5-8


Foto: Magnus Fröderberg

 

 

 

The Spacious Mind

Bandet bildades redan 1991 och har via turnéer i Europa och USA, samt ett femtontal skivor, spritt sin gåtfullt psykedeliska klangvärld över världen. Musiken har bland annat beskrivits som ”avlägset åskmuller” och varandes ”konstruerad av barrskog”, men medlemmarna själva föredrar termen outlaw mutation boogie.

 

 

 

 

 

Mullin Mallin

Skjut undan bord och stolar, slå på rökmaskinen och tänd de kulörta ljusslingorna: När Mullin Mallin spelar ska det dansas! Långdans eller individuell galendans, välj själv. Ingen kan vara stilla när det spelas Balkanmusik.

Mullin Mallin spelar medryckande partymusik från Balkan men har även mer suggestiva låtar på repertoaren. Ibland vilt och galet, ibland med trånande vemod. Det är musik från olika delar av världen, musik för kärlek, smärta och vanvettig glädje! Livsglädje i musikformat helt enkelt.

Bandet består av nio personer som bjuder på kraftfull stämsång och spelar fiol, bas, bouzouki, elgitarr, dragspel, klarinett och diverse slagverk som darbouka, djembe, davul  och cajun. 

 

A Choir of Ghosts

 

En skimrande alt-folk-pärla och i all sin innerlighet något av en felande länk mellan Iron & Wine och en José González i sin finaste refrängform. Men också ett välregisserat drama präglat av svindlande höjder, nattsvarta djup och ett lika elegant som lidelsefullt samspel mellan falsett och tenor.

Spotify

Webbsida


 
Teater

Skogsnästeatern framför familjeföreställningen Skogsrötter, med sagor och irrfärder från myr och mosse. En rullande sagovagn från våra djupa Ångermanländska skogar.

 

 

 

 


Föreläsare

Brita Stina Sjaggo – renskötare i Loukta-Mávas sameby

En föreläsning om renen, gammelskogen och restaurering av renbetesskogar. Brita Stina jobbar med renar i södra Norrbotten. Renens möjlighet att överleva och den samiska renskötseln har påverkats mycket av det moderna skogsbruket som det bedrivits i Sápmi. Renen är beroende av ett varierat skogslandskap med bibehållna gammelskogar med mycket hänglav. Under sitt föredrag kommer Brita Stina berätta om renskötseln och hur samebyarna i hennes område arbetar för att få statliga såväl som privata skogsägare att  ställa om sitt skogsbruk. Dels för att skogar ska skyddas och bibehållas som kolsänka men också för att få till restaureringar av renbetesskogar.

Stig-Olof Holm – lektor i ekologi och miljövetenskap, Umeå universitet

En föreläsning om varför vi inte längre kan uppnå klimatnytta genom att ersätta fossila bränslen med energi från avverkad skog i Sverige. Vidare, om varför minskad skogsavverkning utgör det i särklass snabbaste och enklaste sättet att klara riksdagens klimatmål om netto noll utsläpp till år 2045.

 

Elena Martinez – en föreställning om naturens rättigheter

Föreställningen ”Naturens rättigheter” är en personlig men även allmängiltig berättelse från en av planetens 8 miljarder mänskliga invånare, som inbjuder till reflektion kring klimatkrisen. Berättelsen ställer frågor om människans förhållningssätt gentemot naturen, om ansvar och andra möjliga perspektiv – t.ex. urfolkens -, till tonerna av folkvisor som Elena lärde sig under sin uppväxt i Patagonien. Elena växte upp i en musikalisk släkt, där folkmusiken och sången var naturliga inslag både till vardags och till fest. Efter flykten till Sverige har hon varit verksam i flera folkmusikgrupper. De folkvisor som ingår i föreställningen är hämtade från den gemensamma sydamerikanska folkmusiktraditionen.

 

Göran Englund – professor i ekologi, Umeå universitet

Göran är professor i ekologi som på senare år intresserat sig för skogsbrukets klimatnytta. Det är ett både viktigt och intressant ämne – viktigt därför att minskade avverkningar, enligt Göran och många andras beräkningar, ger stor, omedelbar och kostnadseffektiv klimatnytta. Och intressant därför att många etablerade skogsforskare hävdar motsatsen. Hur kan det komma sig att olika forskare kommer till diametralt olika slutsatser? Det kommer Göran att berätta om i sitt fördrag

Viktor Säfve – ideell naturvårdare och medgrundare till föreningen Skydda Skogen


Viktor kommer att presentera karttjänsten ‘Skogsmonitor’, och berätta om arbetet bakom karteringen och hur verktyget kan användas på gräsrotsnivå för att kartlägga skyddsvärda skogar.

 

Helena Gustafsson – konsulent på Skogsstyrelsen i Västerbotten

Helena jobbar som skogskonsulent på Skogsstyrelsen Norra Västerbottens distrikt. I sitt arbete just nu ingår rådgivningar i hyggesfritt skogsbruk och några olika inventeringar. Hon har en bakgrund som nyckelbiotopsinventerare. Under sin föreläsning berättar Helena om vad Skogsstyrelsen menar med hyggesfritt skogsbruk, hur det kan se ut praktiskt, för vilka nyttor som de rekommenderar att hyggesfria metoder används, men också om utmaningar och problem.

Skogsnäskollektivet berättar om byns historia och deras kamp mot skogsbolagen


Exkursioner

På förmiddagarna kommer det att erbjudas exkursioner ut i Ångermanländska naturskogar. Vi kommer att erbjuda både nybörjarkurser i skogskunskap och inventeringsmetodik, och mer fördjupad artkunskap för de redan inbitna. Några av Västernorrlands främsta artexperter kommer att vara med under exkursionerna.

Ta dig hit

Skogsnäs ligger vid Fjällsjöälven i norra Ångermanland, ca sju kilometer nordost om Ramsele (se karta). 

Kollektivtrafiken i glesbygd är tyvärr undermålig, men är du äventyrlig och flexibel är det möjligt att ta sig till Skogsnäs med buss från Ramsele (linje 378) på fredag. Hållplatsen heter Strömnäs (Sollefteå). Resan måste dock förbeställas, mer information på länstrafiken DinTur.se. Inga bussar går tyvärr under helgen.

Använd gärna vår facebookgrupp “Dagar och Nätter för Skogen” för att erbjuda eller hitta skogsvänner att samåka med.

Biljettinformation

Festivalpass: 350 kr
1-dagsbiljett: 200 kr
Barn under 18 år gratis.

Boka biljett genom att betala via festivalens Swishnummer: 123 112 68 38

 

Du kan också boka biljetter via e-post: don@skyddaskogen.se. Uppge namn & kontaktuppgifter, så återkommer vi betalningsinformation. Eller ring till Daniel på 076 – 112 88 26.

Campingplats för tält ingår i priset. Det finns duschmöjligheter på området, och rent badvatten erbjuds i Fjällsjöälven som rinner intill byn. Skogsnäskollektivet kommer att ha både mat och fika till försäljning.

Volontärer sökes
Vill du hjälpa oss med allt arbete som en festival innebär så hör av dig till don@skyddaskogen.se. Då ingår givetvis inträde och mat.

 

Kontakta oss

För frågor och funderingar kontakta oss på don@skyddaskogen.se eller ring Daniel Rutschman (076 – 112 88 26).