http://protecttheforest.se/http://skyddaskogen.se/wp-content/uploads/2010/07/skyddaskogen.se_skogsfestivalen_bild.jpg

Foto: Daniel Rutschman.

Folksångaren Esbjörn Hazelius, reggaeartisten General Knas, punkbandet Invasionen, poeten Bengt Berg, konstnären Maria Westerberg och en rad andra kulturpersonligheter, forskare och naturskyddare – alla kommer till Skogsfestivalen söder om Örebro den 14-18 juli. Evenemanget är en manifestation för att gammelskogen ska skyddas och för en reform av skogsbruket.

Ett flertal forskare och naturentusiaster kommer att föreläsa och guida om bland annat naturvård, ekologi, naturnära skogsbruk och klimat. Det blir även en partipolitisk debatt mellan riksdagsledamöter om miljö- och skogspolitiken i Sverige.

Festivalen arrangeras med anledning av hotet mot skogens mångfald av liv. Det är valår och FN:s år för biologisk mångfald. Det är i år som ett nytt miljömål för levande skogar ska antas och utarmningen av den biologiska mångfalden ska hejdas.

– Det måste tas krafttag för att helt bromsa avverkningen av våra sista gammelskogar om vi ska ha en chans att nå miljömålet, säger Viktor Säfve, arrangör. Vi hoppas kunna ge kunskap om skogen och inspirera till engagemang för ökad ekologisk medvetenhet.

Skogsfestivalen är ett evenemang med olika former av kulturyttringar såsom musik, dans, poesi, film och teater.

– De flesta kulturevenemang äger rum i städerna medan Skogsfestivalen flyttar ut kulturen i naturen, säger Kata Säfve, arrangör. Festivalen är ett spännande möte mellan natur och kultur, med allt ifrån Bollywooddans till konstfilm om älgens mytologi. Vi vill uppmuntra människor att se skogens många möjligheter och dimensioner.

Festivalen äger rum vid torpet Åfallet, 5 mil söder om Örebro. Författaren Thomas Tidholm inviger onsdagen den 14 juli.

Arrangörer: Skydda Skogen, Naturskyddsföreningen i Örebro län och Hjärtats Eko.

Kontaktperson: Viktor Säfve, telefon 076-1148811
E-post: postmaster@skogsfestivalen.org
Evenemangets webbsida: www.skogsfestivalen.org