Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker v. 30, juli 2019 Härjedalen, Jämtlands län

Björkvattnet 2018, en klar skifferstensbäck ringlar sig genom naturskogen. Förra året besökte vi underbara örtrika granskogar i nordvästra Jämtland. Många fantastiska naturupplevelser väntar dig som följer med på Forskningsresan. Bild: Forskningsresan 2018.

Uppdatering: Forskningsresan är i dagsläget fulltecknad. Det går alltså inte att anmäla sig längre och vi har stängt anmälningsformuläret. Även i år har det varit oerhört högt tryck på platserna och vi är glada att se att så många vill delta! Samtidigt är det tråkigt för er som inte får plats. Vi har ett begränsat antal platser och det var först till kvarn som gällde. Nu finns det möjlighet att skriva upp sig på en reservlista, det är mycket möjligt att det blir platser lediga längre fram.

Om du vill stå med på reservlistan, skicka ett mejl med dina kontaktuppgifter till forskningsresan2019@gmail.com med ämnesrad ”Reservlista”. Även här kommer först till kvarn att gälla.

För er som redan anmält er till Forskningsresan är det alltså extra viktigt att betala anmälningsavgiften så fort som möjligt och bekräfta er plats.

/Samordningsgruppen

Nu har anmälan till Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker öppnat! Anmälan är stängd.

Den 22–27 juli samlas vi i nordvästra Härjedalen med bas i Ljungdalen, 15 mil från Östersund. På boendet har vi tillgång till mat, logi och samlingslokal. Begränsat antal platser.

Vad går det ut på?

Tanken är att deltagarna under en veckas tid inventerar intressanta och hotade skogsmiljöer med höga naturvärden. Den insamlade kunskapen bidrar till att skydda de besökta skogarna och ge deltagare nya kunskaper om naturvärdesbedömning för att skydda skogar hemmavid. Allt sker under trevliga former där alla lär av varandra. Kvällarna ägnas åt att kika på alla artfynd som gjorts under dagen, sammanställa uppgifter och någon enstaka föreläsning för fördjupning. Räkna med att få vänner för livet!

Vem kan delta?

Alla som kan ta sig ut i skogen. Du behöver inte vara biolog eller kunna en mängd arter. Däremot är det bra om du brinner av nyfikenhet och vilja till att skydda hotade skogar. En anpassning sker till dina erfarenheter och förmåga att ta dig fram i skogen. Den som vill inventera i lugn takt ska kunna göra det. Dina ögon kommer att upptäcka sådant som kanske ingen annan tidigare sett – du är viktig! På årets Forskningsresa finns det totalt 50 platser, vi kommer befinna oss på en mer avlägsen plats, detta medför viss utmaning att samordna dit- och hemresor. Därför ser vi helst att ni som anmäler er deltar hela veckan.

Boende och mat:
Vi bor i enkla dubbel- eller flerbäddsrum på vandrarhem och i stugor i Ljungdalen, med utsikt över älv och fjäll. Det finns också möjlighet att bo i eget tält. Maten är vegetarisk och ordnas med en rejäl frukost på morgonen och ett lunchpaket ut i fält. På kvällen äter vi gemensam middag efter återkomst. Vill du ha kött i din mat måste du ta med det själv, tillgång till kylskåp finns. Enkelrumstillägg tillkommer med 500 kr för hela veckan.

Resor:
Årets Forskningsresa medför viss utmaning vad gäller logistik då Ljungdalen ligger fjällnära och ganska långt från större orter. Planera därför din resa i god tid! Vi samåker så gott vi kan, mer info finns i anmälningsformuläret. Åsarna är närmaste knutpunkt.

Grovt schema:
• 22 juli – ankomstdag med introduktion och gemensam middag. Valfria kvällsaktiviteter.
• 23 juli – kalibrering i referensskog och skogsinventering. Kort utbildning för dig som inte inventerat skog förr.
• 24-26 juli – skogsinventeringar, heldag.
• 27 juli – hemresedag med gemensam frukost på morgonen. Möjlighet att stanna kvar för “Forskningsresan Öppet Hus” under lördagen.

Deltagaravgifter och betalning:
Medlem i Naturskyddsföreningen ELLER Skydda Skogen 800 kr
Medlem i Naturskyddsföreningen OCH Skydda Skogen 500 kr
Medlem i Fältbiologerna eller student 300 kr
Ej medlem enligt ovan 1000 kr

Bli medlem i Naturskyddsföreningen här, i Skydda Skogen här eller i Fältbiologerna här.
Deltagaravgiften sätter du in på plusgiro hos Naturskyddsföreningen Jämtland-Härjedalen i samband med anmälan! Märk betalningen med ditt namn och efternamn samt ”Forskningsresan”.
Plusgiro nr 174518-1

Anmälan

Vi har 50 platser, först till kvarn gäller. Deltagande för hela veckan kommer prioriteras. Anmälningsformuläret stängs när samtliga platser är bokade. Därefter kommer det finnas möjlighet att skriva upp sig på reservlista genom att mejla till Forskningsresans e-post med ämnesrad “Reservlista”. Sista anmälningsdag är 1 juni.

Anmäl dig till Forskningsresan här!

Instruktioner för anmälan hittar du på inledningssidan.
Informationen ovan kan komma att ändras. Ändringar meddelas på denna sida.
Bra att veta är också att i stort sett allt arbete med Forskningsresan görs ideellt och med små resurser. Men vi är glada ändå.

Har du frågor och funderingar går det bra att höra av dig till samordningsgruppen:
E-post: forskningsresan2019@gmail.com

Linda Spjut (anmälningar & logistik)
Tel: 076–828 89 43

Maria Danvind (mat & boende)
Tel: 073–275 17 36

Helena Björnström (upplägg & praktiskt under v.30)
Tel: 070–428 43 65

Kort bakgrundsinformation:

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker är en årlig inventering av Sveriges sista oskyddade norrländska naturskogar. Ibland går resan också till Dalarna och Värmland. Runt 50–60 personer av olika åldrar, kunskaper och bakgrund brukar deltaga. Artkunskaper är inte ett krav, utan vi lär av varandra. Det viktiga är att Forskningsresan är en samlingspunkt för skogs- och naturintresserade som vill vara med och dokumentera hotade oskyddade naturskogar.

Med Forskningsresan vill vi rädda hotade skogar, njuta av naturen, hitta arter samt påverka och utmana skogsbolagen, politikerna och allmänheten om den rådande synen på skogen och skogsbruk. Vi vill öka kunskapen om arter och ekologi.

Naturvårdaren, skogsaktivisten och eldsjälen Anders Delin startade Forskningsresan 1991 och snart firar resan 30-årsjubileum!

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker 2019 är ett samarbete mellan Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen. Fler samarbetspartners kan tillkomma.