UPPDATERING: Forskningsresan är i dagsläget fulltecknad. Även i år har det varit oerhört högt tryck på platserna och vi är glada att se att så många vill delta! Samtidigt är det tråkigt för er som inte får plats. Vi har ett begränsat antal platser och det var först till kvarn som gällde. Vi har så pass många namn på reservlistan att vi också stängt den. Det går alltså inte att anmäla sig längre.
Välkommen nästa år!
/Samordningsgruppen
Nu har anmälan till 2023 års Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker öppnat!
Den 24–29 juli samlas vi på Nederhögens Vildmarkscenter, knappt två mil från Rätan. Här har vi tillgång till mat, logi och samlingslokal. Även i år är antalet platser begränsat till 50 st.
Vad går det ut på?
Tanken är att vi som deltagare under en veckas tid inventerar intressanta och hotade skogsmiljöer med höga naturvärden. Den insamlade kunskapen bidrar till att skydda de besökta skogarna och ge deltagarna nya kunskaper om naturvärdesbedömning för att skydda skogar hemmavid. Allt sker under trevliga former där alla lär av varandra. Kvällarna ägnas åt att kika på alla artfynd som gjorts under dagen, sammanställning av insamlad data, rapportering till Artportalen och någon enstaka föreläsning för fördjupning. Räkna med att få vänner för livet
Vem kan delta?
Alla som kan ta sig ut i skogen. Du behöver inte vara biolog eller kunna en mängd arter. Däremot är det bra om du brinner av nyfikenhet och vilja till att skydda hotade skogar. En anpassning sker till dina erfarenheter och förmåga att ta dig fram i skogen. Den som vill inventera i lugn takt ska kunna göra det. Dina ögon kommer att upptäcka sådant som kanske ingen annan tidigare sett – du är viktig! På årets Forskningsresa finns det totalt 50 platser. Intresset för att delta brukar vara stort, därför ser vi att ni som anmäler er deltar hela veckan.
Boende & mat
Vi bor i flerbäddsrum på Nederhögens Vildmarkscenter, som ligger knappt två mil från Rätan och E45. Du som hellre vill tälta är välkommen att göra det i anslutning till boendeanläggningen. Maten är vegetarisk och ordnas med en rejäl frukost på morgonen och ett lunchpaket ut i fält. På kvällen äter vi gemensam middag efter återkomst. Utifrån boendets kapacitet har vi inte möjlighet att erbjuda några enkelrum i år.
Resor
Till årets Forskningsresa kan du ta dig med både bil och kollektivtrafik. Rätan är närmaste busshållplats. Därifrån löser vi samåkning till Nederhögen.
Länstrafiken Jämtland (buss 46) går mellan Mora-Östersund och Östersund-Mora och stannar i Rätan. Buss går från Stockholm (bl.a. Flixbus och Härjedalingen) till bland annat Sveg och anslutande lokaltrafik tar dig till Rätan.
Inlandsbanan åker mellan Östersund-Mora-Östersund en gång per dag. Säger man till lokföraren kan man hoppa av i Nederhögen även om den hållplatsen inte finns med i tidtabellen. Närmast officiella hållplats är Röjan, som du också köper biljett till. Skulle du hoppa av i Röjan löser vi samåkning därifrån.
Planera din resa i god tid! Vi samåker så gott vi kan, mer info kommer i mejlutskick till Forskningsresans deltagare.
Grovt schema
• 24 juli – ankomstdag. Vi startar med middag kl.18.00 därefter introduktion och valfria kvällsaktiviteter. Kom i god tid för inkvartering.
• 25 juli – kalibrering i referensskog och skogsinventering. Kort utbildning för dig som inte inventerat skog förr.
• 26–28 juli – skogsinventeringar, heldag.
• 29 juli – hemresedag med städning och gemensam frukost på morgonen. Möjlighet att packa med matsäck för hemresan.
Deltagaravgifter och betalning
Medlem i Naturskyddsföreningen ELLER Skydda Skogen 800 kr
Medlem i Naturskyddsföreningen OCH Skydda Skogen 600 kr
Ej medlem enligt ovan 1000 kr
Bli medlem i Naturskyddsföreningen här, i Skydda Skogen här.
Deltagaravgiften betalar du via plusgiro hos Naturskyddsföreningen i Jämtland-Härjedalen i samband med att du får en bekräftelse på din plats. Märk betalningen med ditt namn och efternamn samt ”Forskningsresan”.
Plusgiro 17 45 18-1.
Anmälan
Vi har 50 platser, först till kvarn gäller. Deltagande för hela veckan kommer prioriteras. När resan är fullbokad gäller reservlista.
Instruktioner för anmälan hittar du på inledningssidan. Informationen ovan kan komma att ändras. Ändringar meddelas på denna sida. Bra att veta är också att allt arbete med Forskningsresan görs ideellt och med små resurser. Men vi är glada ändå :)
Har du frågor och funderingar går det bra att höra av dig till samordningsgruppen:
E-post: forskningsresan2023@gmail.com
/Helena, Carl, Miriam & Lina