Nordkalk polisanmält

Här har – enligt flera tips från allmänheten – Nordkalk och deras anställda dumpat miljöfarligt avfall. Foto: Robert Svensson

Flera personer har tagit kontakt med Skydda Skogen och berättat att Nordkalk och deras anställda under många år har dumpat miljöfarligt avfall i kalkbrottet vid Storugns på Gotland.

— Det är bilar, oljefat, bilbatterier, ja allt möjligt. Man har kört dit och bara dumpat det ned för kanten och sedan täckt över det med hjälp av maskiner, berättar en person som vill vara anonym.

En annan person berättar att man har hållt på med det där i många år, men att det inte syns på ytan.

— Det ligger djupt under tusentals ton slam som de har använt för att täcka över det. Nu ligger allt möjligt miljöfarligt avfall där och läcker ut giftiga ämnen. Där ska det enligt Nordkalk tydligen få ligga för evigt. De skiter fullständigt i miljön och det är en stor skandal att de fått tillstånd till en ny täkt uppe i Ojnareskogen, berättar personen som lämnat uppgifterna.

Nordkalk har polisanmälts för miljöbrott.

 

Skydda Skogen: Om anklagelserna är sanna finns det ytterligare anledning att ifrågasätta Nordkalks trovärdighet, och deras miljöskadliga verksamhet. Det är dock polisens uppgift att undersöka detta.

 

Film

över området där Nordkalk enligt vittnesuppgifter dumpat miljöfarligt avfall.