Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Naturvårdsverket stöder överklagan mot avverkning i naturreservat pga granbarkborre

Tjust Fågelklubb överklagade, med stöd av Miljöbalken och Artskyddsförordningen ett tillägg till länstyrelsen i Kalmar läns skötselplaner för naturreservat. Enligt detta överklagade tillägg får träd “fällas och barkas inom hela reservatet”, om det finns “granbarkborre eller andra organismer som kan orsaka större samtida träddöd”. Naturvårdsverket har nu uttalat sig i ärendet och stöder Tjust Fågelklubbs överklagande och anser att regeringen bör upphäva länsstyrelsens beslut.

Talltita, NT, nära hotad art, som minskat med tjugo procent under de senaste tio åren.
Foto: Mikael Schulin

Naturvårdsverket skriver att granbarkborren är en naturlig del av den svenska faunan och den ingår i de skogliga ekosystemen. Granbarkborren bör därför inte i naturvårdssammanhang kallas skadegörare. Granbarkborrens påverkan bör betraktas som angrepp istället för skada. Begreppet skada bör bara användas när det finns en risk för att syftet med naturreservatet motverkas.

“Massbeslut om undantag riskerar att bli för generella. En tydlig koppling till syftet med det enskilda naturreservatet går förlorad.” skriver Naturvårdsverket. Tjust Fågelklubbs överklagande gällde naturreservaten Blomsfors, Knästorp, Köksmåla, Lämmedal, Mörtfors, Norra Göten, Risebo, Späckemåla, Stamsjövägen, Stora Vrången, Västra Marströmmen, Åby samt Ölvedal i Kalmar län.

Miljöbalken och Artskyddsförordningen skyddar biologisk mångfald

Syftet med naturreservat är bland annat, enligt 4§ Miljöbalken, att bevara biologisk mångfald. Länsstyrelsen i Kalmars föreslagna åtgärder mot granbarkborren skulle ha varit ett hot mot naturvärden i alla reservaten, skriver Tjust Fågelklubb i sitt överklagande.

Reservaten Risebo och Stora Vrången har god förekomst av de skyddsvärda fågelarterna järpe (NT), tjäder, sparvuggla, spillkråka (NT) och talltita (NT). I ett av reservaten har tretåig hackspett (NT) setts. Tretåig hackspett visar att området har viktig naturskogskaraktär, eftersom tretåig hackspett sällan ses i Götaland. Fiskgjuse häckar i reservaten och kanske fortfarande även berguv (VU), som tidigare häckat där. De åtgärder, som länsstyrelsen i Kalmar län föreslog, skulle strida mot Artskyddsförordningen § 4, skriver Tjust fågelklubb.

Fler granbarkborrar i monokulturer

Förekomsten av granbarkborre i naturreservat är ytterst marginell jämfört med den förekomst som finns i produktionsskogsbrukets granplantager och det är produktionsskogsbruket som orsakat spridningen av granbarkborre till naturreservaten och angreppen där, skriver Tjust fågelklubb.

Om granbarkborrar:

https://skyddaskogen.se/skydda-skogen-oeverklagar-atgaerder-mot-granbarkborre-i-168-naturreservat/

Upprop mot avverkningar i skyddade områden och skogar med höga naturvärden på grund av granbarkborrar:

https://www.mittskifte.org/petitions/stoppa-avverkningar-pga-granbarkborrar-i-skyddade-omraden-och-andra-skogar-med-hoga-naturvarden?share=cc9dd3fb-875e-4725-82fa-659ef1b4e178&source=rawlink&utm_source=rawlink

Källor:

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/miljobalk-1998808_sfs-1998-808

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/artskyddsforordning-2007845_sfs-2007-845

https://artfakta.se/artbestamning/taxon/poecile-montanus-103021