Några av deltagarna på Forskningsresan samlade vid den riktigt gamla mormortallen i skogen vid Ljungdalen-Storsjö. Foto: Emil Nilsson.
I veckan var det premiär av Emil Nilssons film om årets upplaga av Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker som i år ägde rum i Ljungdalen-Storsjö området. I samband med filmvisningen släpptes också rapporten om Forskningsresan 2019.
Filmen följer några av deltagarna och gruppledarna på Forskningsresan i skogarna kring Ljungdalen-Storsjö området. Flera av de artfynd som gjordes i skogarnas visas upp. Filmen kanske kan inspirera andra till att delta på Forskningsresan i framtiden eller på annat sätt engagera sig för skogen.
– Forskningsresan är årets höjdpunkt och det är fantastiskt att se engagemanget bland alla deltagare. Det ger energi som varar ända fram tills nästa års Forskningsresa. Minnen som fastnade särskilt i år var alla fina fynd av hotade vedsvampar som vi hittade och se upptäckarglädjen i allas ögon. Vi gjorde flera fynd av taigaskinn, sprickporing och blackticka som alla är vedsvampar som klassas som sårbara i Sverige, säger Julian Klen, talesperson för Skydda Skogen, och deltagare på årets Forskningsresa.
Den nästan 100 sidor tjocka rapporten förklarar varför Forskningsresan behövs mer än någonsin, hur den anordnades, det dagliga arbetet och alla skyddsvärda skogar som besöktes under en vecka i juli. I rapporten finns det detaljrika beskrivningar av alla delområden som besöktes, samt bilder, tabeller och kartor som beskriver mer om de totalt 2 174 fynd av naturvårdsarter som rapporterades till Artportalen.
Rapporten ger även en beskrivning av de två skogar, Rönnåsen och Kattuggleknallen, som kommer att lämnas in som reservatsförlag till Länsstyrelsen i Jämtland i höst.
Filmen om Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker 2019 i Ljungdalen kan ses här.
Rapporten från Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker 2019 – Västra Härjedalen området kring Ljungdalen-Storsjö kan laddas ner här.