Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Skydda Skogen inventerar hotad skog på Ornö: Hela skogen är skyddsvärd

På många ställen är det gott om död ved. Foto: K Bäck

I dagarna har medlemmar i Skydda Skogen tillsammans med Ornöbor inventerat hotad skog på mellersta Ornö i Stockholms skärgård. Skogen är inte avverkningsanmäld men en skogsbilväg har dragits in i en oskyddad naturskog vilket med stor sannolikhet betyder att markägaren tänker avverka. I november inventerades halva skogen och nu inventerades resten. Vi kom fram till att hela skogen är skyddsvärd. Den hyser rödlistade arter som spillkråka (NT), vintertagging (NT), talltickor (NT) och vedskivlav (NT).

Skogen ligger mellan Kyrkviken och Lervassaträsk på mellersta Ornö. Området är varierat med bergiga partier med hällmarksskog, däremellan små kärr med klibbal och fuktig, mossig granskog med hänglavar. Avverkningar och hårda gallringar pågår för fullt på ön och det är därför vi inventerar innan markägaren förstör även denna skog.

Brev till Länsstyrelsen

Boende på Ornö har nyligen skickat in ett brev till Länsstyrelsen om naturvärdena, förhoppningsvis agerar myndigheten för skydd. Markägaren har fått information om naturvärden och skyddade arter i skogen och har tidigare även bjudits in att delta i inventeringen.

När en tar färjan till Ornö möts man av fullastade timmerbilar på väg från ön. Snart finns inte mer skog att hämta då stora områden redan är hårdgallrade eller kalavverkade. Foto: K Bäck
Inventering på Ornö med Skydda Skogen. Foto: K Bäck

Några rödlistade arter som vi påträffade i skogen

Spillkråka är rödlistad som nära hotad (NT) och fridlyst enligt Artskyddsförordningen §4. Skogsbruket är det största hotet, enligt SLUs Artfakta. Vi såg spår där spillkråkan hackat, den har även hörts och setts flera gånger i området.

Vintertagging är en rödlistad vedsvamp som är nära hotad (NT) och signalart, dvs indikerar höga naturvärden. Fruktkroppen kommer fram på vintern. Den växer på gamla tallar som ofta är över 250 år. Vintertagging trivs i barrskogar som har fått vara ifred från modernt skogsbruk.

Tallticka- en vedsvamp som växer på flera gamla tallar i skogen. Det är en rödlistad vedsvamp som är nära hotad (NT) och bara växer på tallar som är minst 100 år gamla. Största hotet mot svampen är avverkning, enligt Artfakta.

Vitplätt- en skinnsvamp rödlistad som nära hotad (NT). Vi fann den på undersidan av murkna nedfallna tallgrenar. Största hotet mot vitplätt är avverkning, enligt SLU:s Artfakta och att det råder brist på lämpliga habitat för den i södra Sverige. Vitplätt ”kan inte längre sprida sig utanför sina få kända växtplatser.”

Talltita– en mesfågel som lever i barrskog och som är rödlistad som nära hotad. Talltitan är även fridlyst enligt Artskyddsförordningen §4. Det finns flera studier som visar att talltitan är känslig för gallring och inte överlever när dess livsmiljö kalavverkas. Kalavverkning av större delar av reviret innebär att fågeln överger sitt revir, enligt Artfakta.

Vedskivlav: är rödlistad som nära hotad och även en sk Typisk art. Den påträffade vi på flera ställen i skogen. Vedskivlav växer på död-döende ved och ibland också levande träd med döda träddelar eller svampar, enligt Artfakta. De skriver: ”Död ved i större mängd bör lämnas och träd tillåtas åldras och dö för att skapa kontinuerlig tillgång på livsmiljöer”.

För mer information om denna skog och tidigare inventering: En markägare har gjort en väg rakt in i en oskydddad naturskog på Ornö i Stockholms skärgård

Gammelgranslav, som är en signalart, växer på många av de äldre granarna. Foto: K Bäck