Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maria Westerberg i Naturmorgon: Om rätten att sörja en skog – dags för #treetoo

 

Maria Westerberg i skogen.

Konstnären och poeten Maria Westerberg höjer rösten för rätten att få sörja en förlorad skog i Kråkvinkeln i Naturmorgon 29 september 2018.

Hon vill att fler ska berätta om sorgen efter borthuggna stigar, bär- och svampställen och överkörd poesi. Dela med er av era erfarenheter på #treetoo.

Maria Westerberg:

”Låt oss ge röst åt de som inte kan vårt språk, de som länge fått sätta livet till under människans skogstrakasserier. Låt #treetoo ta sin början!

Det blir trängre, svårare och fulare platser att vistas på i markerna, att leva av och i. För alla. Men om den förlusten talar vi sällan. Istället fortsätter vi förtälja om vilda, väglösa skogar. I turistbroshyrer, kommunslogans, i dikter och runt middagsbord. Om ödemarker utan slut. Som om vi på det sättet skulle ha dem kvar.

Fråga vilken skogsekolog som helst om de svenska urskogarnas hälsa, om gammelskogarnas framtid? Sjumilaskogen finns inte längre. Någonstans. Endast fyra tvåmilaskogar finns kvar i hela landet idag och alla fyra ligger i Jokkmokk. Inga urskogsdikter kvar att skriva här. Inte många protester hörs för det anses mycket oartigt att sörja en förlorad sagoskog eftersom den som huggit kan få dåligt samvete. Så vi, som ändå sörjer, gråter oftast ensamma. Tystnadskulturen kring detta släpar sig också fram och åter i det svenska skogsbrukets vågor.

I smyg drömmer jag om hur ett uppror tar form. Där vi tar bladet från munnen. Där vi berättar om borthuggna stigar, bär och svampställen. Om skövlade minnen, överkörd poesi och en andhämtningsglänta som är borta för alltid. Där vi återger hur vi sedan tvingats till samtycke. Hur någon klappat oss på huvudet och kallat oss överkänsliga. Kallat vår sorg för naiv och överdriven. Berättat för oss att det snart växer upp igen. I smyg drömmer jag om ett slags Tree Too. Ett utrymme för vittnesbörd. En plats där det i allafall är tillåtet att sörja. Jag kan börja med att säga ifrån. Ifrån.”

Lyssna på Maria Westerberg i Kråkvinkeln i Naturmorgon 29 september 2018 här.  

Läs mer på Facebook här