Uppdatering: Forskningsresan är i dagsläget fulltecknad, sedan ett par veckor tillbaka. Det går alltså inte att anmäla sig längre och vi har stängt anmälningsformuläret. I år har det varit oerhört stort tryck på platserna och vi är glada att se att så många vill delta! Samtidigt är det tråkigt för er som inte får plats. Vi har ett begränsat antal platser och det var först till kvarn som gällde. Det finns möjlighet att skriva upp sig på en reservlista, det är möjligt att det blir platser lediga längre fram.

Om du vill stå med på reservlistan, skicka ett mejl med dina kontaktuppgifter till forskningsresan2018@gmail.com med ämnesrad ”Reservlista”. I dagsläget finns redan ett antal namn på listan.

För er som redan anmält er till Forskningsresan är det alltså extra viktigt att betala anmälningsavgiften så fort som möjligt och bekräfta er plats.

/Samordningsgruppen

***

Nu har anmälan till Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker öppnat! Anmäl dig HÄR.

Den 23–28 juli samlas vi i nordvästra Jämtland med bas på Jormliens Fjällgård, 17 mil från Strömsund. På Fjällgården har vi tillgång till mat, logi och samlingslokal. Begränsat antal platser.

Vad går det ut på?
Tanken är att deltagarna under en veckas tid inventerar intressanta och hotade skogsmiljöer med höga naturvärden. Den insamlade kunskapen bidrar till att skydda de besökta skogarna och ge deltagare nya kunskaper om naturvärdesbedömning för att skydda skogar hemmavid. Allt sker under trevliga former där alla lär av varandra. Kvällarna ägnas åt att kika på alla artfynd som gjorts under dagen, sammanställa uppgifter och någon enstaka föreläsning för fördjupning. Räkna med att få vänner för livet!

Vem kan delta?
Alla som kan ta sig ut i skogen. Du behöver inte vara biolog eller kunna en mängd arter. Däremot är det bra om du brinner av nyfikenhet och vilja till att skydda hotade skogar. En anpassning sker till dina erfarenheter och förmåga att ta dig fram i skogen. Den som vill inventera i lugn takt ska kunna göra det. Dina ögon kommer att upptäcka sådant som kanske ingen annan tidigare sett – du är viktig! På årets Forskningsresa finns det totalt 50 platser, vi kommer befinna oss på en mer avlägsen plats, detta medför mer utmaning att samordna dit- och hemresor. Därför ser vi helst att ni som anmäler er deltar hela veckan.

Boende och mat:
Vi bor i enkla dubbel- eller flerbäddsrum på Jormliens Fjällgård, med utsikt över sjö och fjäll. Det finns också möjlighet att bo i eget tält. Toaletter och duschar är gemensamma och bastu finns. Maten är vegetarisk och ordnas med en rejäl frukost på morgonen och ett lunchpaket ut i fält. På kvällen äter vi gemensam middag efter återkomst. Vill du ha kött i din mat måste du ta med det själv, tillgång till kylskåp finns. Vi har bokat några enkelrum på Pilgrimshotellet i Gäddede för dig som behöver det. Dessa har högre standard och därför tillkommer en avgift där på 500 kr för hela veckan. Boende på Pilgrimshotellet äter frukost och tar lunchpaket med därifrån. På väg ut till dagens besöksområden passerar vi som bor på Fjällgården Pilgrimshotellet och kan plocka upp er i bilarna. Däremot måste ni på Pilgrimshotellet kunna ta er hem på kvällen efter middag och kvällsaktiviteter på Fjällgården.

Resor:
Årets Forskningsresa medför större utmaning vad gäller logistik då Jormlien och Gäddede ligger fjällnära och ganska långt från större orter. Planera därför din resa i god tid! Vi samåker så gott vi kan, mer info finns i anmälningsformuläret.

Deltagaravgifter och betalning:
Medlem i Naturskyddsföreningen ELLER Skydda Skogen: 800 kr
Medlem i Naturskyddsföreningen OCH Skydda Skogen: 500 kr
Medlem i Fältbiologerna eller student: 300 kr
Ej medlem enligt ovan: 1000 kr

Bli medlem i Naturskyddsföreningen här, i Skydda Skogen här och i Fältbiologerna här.
Deltagaravgiften sätter du in på plusgiro hos Naturskyddsföreningen Jämtland-Härjedalen i samband med anmälan! Märk betalningen med ditt namn och efternamn samt ”Forskningsresan”. Plusgiro nr 174518-1

Grovt schema:
    • 23 juli – ankomstdag med introduktion och gemensam middag. Kvällsaktivitet Buskmus, se formulär.
    • 24 juli – kalibrering i referensskog och skogsinventering. Kort utbildning för dig som inte inventerat skog förr. 
    • 25-27 juli – skogsinventeringar, heldag.
    • 28 juli – hemresedag med gemensam frukost på morgonen. Möjlighet att följa med på guidad tur till Hällingsåfallet, se formulär.

Anmälan:
Sista anmälningsdag är 1 juni. Finns platser kvar så kan sen anmälan göras, men det bästa är att anmäla sig direkt.
Anmäl dig till Forskningsresan här!
Instruktioner för anmälan hittar du i formuläret.
Informationen ovan kan komma att ändras. Ändringar meddelas på denna sida.
Bra att veta är också att i stort sett allt arbete med Forskningsresan görs ideellt och med små resurser. Men vi är glada ändå ☺
Har du frågor och funderingar går det bra att höra av sig till samordningsgruppen: forskningsresan2018@gmail.com

Helena Björnström (upplägg och praktiskt under v.30)
Tel: 070–428 43 65
Maria Danvind (mat och boende inför v.30)
Tel: 073–275 17 36
Linda Spjut (anmälningar och logistik)
Tel: 076–828 89 43

Kort bakgrundsinformation:
Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker är en årlig inventering av Sveriges sista oskyddade norrländska naturskogar. Ibland går resan också till Dalarna och Värmland. Runt 50–60 personer av olika åldrar, kunskaper och bakgrund brukar deltaga. Artkunskaper är inte ett krav, utan vi lär av varandra. Det viktiga är att Forskningsresan är en samlingspunkt för skogs- och naturintresserade som vill vara med och dokumentera hotade oskyddade naturskogar.

Med Forskningsresan vill vi rädda hotade skogar, njuta av naturen, hitta arter samt påverka och utmana skogsbolagen, politikerna och allmänheten om den rådande synen på skogen och skogsbruk. Vi vill öka kunskapen om arter och ekologi.

Naturvårdaren, skogsaktivisten och eldsjälen Anders Delin startade Forskningsresan 1991. Anders gick bort förra året och därför blir årets upplaga en extra viktig hyllning till honom och hans fantastiska engagemang för naturskogen och djupa kunskap om dess ekosystem.

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker 2018 är ett samarbete mellan Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen. Fler samarbetspartners kan tillkomma.

 

Bildtext: Äldre tall med brandljud. När en tall överlever en skogsbrand vallas skadan in och ett s.k brandljud skapas. Skogsbranden har alltid haft en mycket viktig roll i den boreala skogens utveckling och för dess biologiska mångfald. Tallar med brandljud utvecklar extra mycket kärnved – ved som i framtiden kommer vara ett viktigt substrat för rödlistade mossor, lavar, svampar och insekter. Bilden är från Forskningsresan i Gällivare 2017. Foto: Helena Björnström.