Maria ”Vildhjärta” Westerberg. Foto: Bengt Berg

Pinnplockerskan Maria ”Vildhjärta” Westerberg, tillika pinnpoet och konstnär, ska sommarprata den 20 juli i Sommar i P1. Hon är en av medgrundarna till Skydda Skogen och var tidigare vice ordförande i föreningen. 

I radioprogrammet tar Maria Westerberg med oss lyssnare ut i skogen utanför Brunskog i Värmland.

– Jag älskar skogen som min bästa vän och det är där jag hittar inspiration och kraft. Vi människor är ganska grymma och jag vill att vi ska hitta till ömheten, både till naturen och till varandra.

Maria Westerberg gör skulpturer av pinnar och skriver små fyndiga och tänkvärda dikter till dessa. Hon är starkt kritisk till dagens skogsbruk.

– Våra produktionsinriktade metoder leder till biologisk utarmning. Vi utarmar både oss själva och naturen. Skogsbolag har avkastningskrav och vi kräver att träden ska ge oss allt mer som vi kan konsumera. Det handlar inte bara om pappersråvara och timmer, utan även om biodrivmedel som ska driva såväl flygplan som bilar. Samtidigt kommer vi inte att leva upp till riksdagens miljömål om levande skogar i Sverige. 

Maria Westerberg fortsätter:

– Det vi behöver är mer ömhet och minskad konsumtion, inte ökad produktion.

Maria Westerberg har nyligen släppt boken ”Till de rara ordens försvar” där hon satt ihop dikter av ord urklippta ur tidningar.

Läs mer om hur Maria Westerberg kämpar för skogarna i ETC här.

Lyssna på Maria Westerberg på Sommar i P1 den 20 juli här.