Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Skydda Skogen – medlemsmöte vid Hörjelgården om skogselefanter, papegojvaxskivling och ädellövskog


Skydda Skogen höll den 15 till 17 november 2024 medlemsmöte vid Hörjelgården i Sjöbo kommun i Skåne. Medlemsmöten hålls årligen på olika platser i landet både för att medlemmar ska kunna mötas under informella former. Medlemsmöten syftar också till att knyta kontakter med andra föreningar och lokalbefolkning. Inga formella beslut fattas vid medlemsmöten.


Artfynd studeras i Västra skogen. Foto: Per Pixel


Platsen för mötet, Hörjelgården, är en gård med ett välbevarat jordbrukslandskap från 1800-talet och drivs idag av en stiftelse samt en fristående vänförening. Praktiskt arbete med att underhålla gårdsbyggnader och odling av bland annat kulturspannmål sker parallellt med kursverksamhet och möjlighet för allmänhet och skolklasser att besöka gården. Runt gården finns naturbetesmarker som är utarrenderade, men där stiftelsen hjälper till med röjning. Till Hörjelgården hör också ett friliggande skifte med ädellövskog.


Elin Götmark, talesperson för Skydda Skogen, inledde mötet med att berätta om Skydda Skogens verksamhet, hur föreningen styrs och hur den genom åren verkat både inom och utanför Sverige.


Medlemsmötet skedde parallellt med att Hörjelgårdens vänner hade en arbetsdag vid gården. Denna förmiddag var det röjning i naturbetesmarken och deltagarna i medlemsmötet hjälpte till med arbetet.


Under eftermiddagen berättade Hjalmar Dahm, ordförande i Stiftelsen Hörjelgården, om verksamheten vid Hörjelgården innan han lämnade över ordet till Sven G Nilsson, professor emeritus i zooekologi vid Lunds universitet.


Ungdjur vid vägen. Foto: Hjalmar Dahm


Sven G Nilsson föreläste för både Skydda Skogen och Hörjelgårdens vänner om ”Fem Ess Metoden”, vilket är tänkt som en förkortning av ”Spåra Skyddsvärd Skog i Södra Sverige”. Sven G Nilsson var med och utvecklade metoden på 1990-talet och har fortsatt utveckla den under 2000-talet. Metoden går ut på att studera landskapet i sökandet efter nyckelarter som kan vara indikatorer på var höga naturvärden och skyddsvärda skogar finns. Sven G Nilsson gav också evolutionära perspektiv på varför vissa arter, inte minst arter som förekommer på naturbetesmarker, exempelvis rosenbuskar, ser ut som de gör. Den idag utdöda skogselefanten, som dominerade norra halvklotet under miljontals år, kan ha tvingat många arter att anpassa sig till dess betestryck.



Mötesdeltagarna samlade utanför Hörjelgården inför söndagens exkursion till Västra skogen. Foto: Per Pixel


Sven G Nilssons föreläsning följdes av en guidad tur ledd av Hjalmar Dahm till Hörjelgårdens stubbskottsäng och översilningsäng. Bägge typer av ängsmark är idag mycket ovanliga och stubbskottsängen kan vara den enda som finns kvar i Skåne. Sven G Nilsson deltog under guideturen, där han hittade papegojvaxskivling (Gliophorus psittacinus) på översilningsängen.


Andra föreläsare under helgen var Sebastian Kirppu, Viktor Säfve, Martin Charlier och David Johansson.


Sebastian Kirppu, mångårig inventerare av naturskog och idag anställd av Skydda Skogen, berättade om sitt arbete och förutsättningarna att påverka skogsbruket.


Viktor Säfve, en av grundarna till Skydda Skogen, berättade om utvecklingen av kartverktyget Skogsmonitor som gör det möjligt att genom analyser av flygbilder och en mängd andra datakällor avgöra var skogar som aldrig kalavverkats finns. Skogsmonitor används av flera organisationer som försöker skydda naturskogar. Viktor Säfve gav som exempel hur Greenpeace använde sig av uppgifter från Skogsmonitor i rapporten ”Killed by cardboard” som gavs ut i början av 2024. Rapporten beskriver hur förbrukningen av kartong inte minst inom e-handel kan kopplas till skövling av naturskogar i norra Sverige.


Martin Charlier föreläste om sitt examensarbete i humanekologi. Genom bland annat intervjuer har han sökt svar på frågor om hur skogsinventerare använder och samlar kunskap för att skydda gammelskogar, hur man blir en skicklig inventerare och i vilken utsträckning denna förmåga bidrar till att forma alternativa sätt att uppfatta och uppleva naturen.


David Johansson förevisade den film han gjort om Svenska Kyrkans skogsbruk. I filmen intervjuar David Johansson företrädare för den kyrkliga verksamheten och Svenska kyrkans egendomsförvaltning om hur de ser på kyrkans skogsbruk. Han möter också företrädare för kommuner och föreningar som försökt förmå Svenska kyrkans egendomsförvaltning att inte avverka tätortsnära skog.


Söndagen inleddes med att Elin Götmark, en av Skydda Skogens två talespersoner, berättade hur föreningens årsmöte går till och vilka möjligheter medlemmar har att inför årsmötet inkomma med verksamhetsförslag. Förmiddagen fortsatte med en exkursion till Västra skogen, en ädellövskog som delvis hör till Hörjelgården men vilken allt sedan laga skiftet varit omgiven av andra fastigheter. Trots att det var november kunde vi se att skogen hade en fin lundflora, med bland annat lundelm, skogsstarr och vårärt. Nils-Erik Norrby berättade under exkursionen om utbredningen av ädellövskog i södra Sverige och hur skogsbruk bedrivs även i det fåtal utspridda områden som finns kvar. Detta samtidigt som almsjuka och askskottsjuka förändrar skogarnas sammansättning.


Elin Götmark visar fynd av gullkrös, Tremella mesenterica. Foto: Per Pixel


Som en avslutande del av medlemsmötet berättade Per Pixel, fotograf och naturfilmare, om hur han genom nya bildperspektiv försöker väcka tankar om vårt förhållande till naturen, skogen och skogsbruket i Sverige. Per beskrev hur han börjat undra varför firar ingen midsommar på ett kalhygge? I några av sina bilder har Per Pixel för att illustrera frågan förlagt just ett midsommarfirande till ett kalhygge.


En avgörande del av ett medlemsmöte är matlagningen, som deltagarna vid medlemsmötet hjälptes åt med. Ekologiska produkter hade köpts in från Ekolivs i Malmö. Grönsaker och rotfrukter köptes från Mossagården i Veberöd. Per och Sanna Odén, som driver ekologisk fruktodling i Södra Mellby på Österlen, skänkte äpplen till mötet.


Skydda Skogen tackar odlare och leverantörer av livsmedel, Stiftelsen Hörjelgården, Hörjelgårdens vänförening och alla föreläsare för en givande helg.


Nils-Erik Norrby

Om svenska kyrkans skogsbruk här

Skogsmonitor här