Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Svenska pappersjätten SCA lämnar miljöcertifiering FSC

SCA, Europas största privata skogsägare, har fått stor uppmärksamhet i media denna vinter. Företaget har gång på gång blivit avslöjat för systematisk förstörelse av naturskogar och avverkning i områden med skyddade arter, samt för avverkning utan samtycke från den samiska ursprungsbefolkningen. Istället för att minska sin miljömässiga och sociala påverkan, hotar SCA nu att lämna FSC för att kunna fortsätta som vanligt.

NGO:s och forskare befarar nu att SCA genom att lämna FSC vill sänka den redan låga och starkt kritiserade miljöstandarden. Miniminivåerna för naturvård som måste uppfyllas enligt den svenska FSC-standarden ligger långt under de tröskelnivåer som fastställts i internationella miljömål och i visioner för en hållbar skogsförvaltning. Trots certifieringens stora brister kräver den svenska FSC-standarden åtminstone fem procent avsättningar och att ytterligare fem procent brukas utan kalavverkning och med högre naturhänsyn.

Att lämna FSC är ett alarmerande tecken från SCA att de tänker avverka mer aggressivt i gammelskog och naturskogar som är viktiga för klimatet, biologisk mångfald och den samiska renskötseln, säger Roger Adolfsson från Skydda Skogen.

SCA förklarar att de lämnar FSC eftersom de anser att regelverket hotar deras tillgång till råvaror och därmed begränsar ”klimatsmarta” förnybara skogsprodukter. Forskare som Göran Englund vid Umeå universitet motsätter sig detta och menar att substitutionseffekten är för låg för att rättfärdiga den ökade avverkningen, och att fördelarna med att inte avverka är större.

– Det kommer inte att vara de “klimatsmarta produkterna” som SCA påstår, och det verkar som om SCA planerar att öka avverkningen, vilket i sin tur kommer att leda till högre utsläpp, säger Englund.

Dessutom är situationen för biologisk mångfald i Sveriges skogar alarmerande. I en nyligen publicerad utvärdering av Sveriges miljömål konstaterar myndigheterna att vi inte når målen för våra skogar och att den totala utvecklingen är negativ. ”Avverkning av naturskogsrester och andra skogar med lång kontinuitet leder till en ackumulerande förlust av viktiga livsmiljöer för hotade arter.

Skydda Skogen har tagit fram en rapport om SCA, sca-files.skyddaskogen.se som redovisar över 500 fall där SCA har avverkat eller planerar att avverka skogar med dokumenterat höga naturvärden.

SCA hotar ursprungsfolkens rättigheter

Spänningarna mellan kalhyggesbruket och den samiska renskötseln har också intensifierats det senaste året. Just nu pågår en infekterad konflikt mellan Ohredahke sameby och SCA. Anledningen är att SCA har avverkat tusentals hektar utan deras samtycke. Ohredahke har svarat genom att dra tillbaka allt samtycke inom sina kärnområden – men detta har inte respekterats av SCA.

NGO:er misstänker att genom att lämna FSC försöker SCA åsidosätta allt inflytande från renskötarna.

– Det är sorgligt. Det är helt enkelt förfärligt. Det visar att de inte vill bedriva ett hållbart skogsbruk i Sverige. De krav som vi, de samiska byarna och miljörörelsen ställer är inte orimliga, utan i linje med de konventioner om mänskliga rättigheter, klimat och biologisk mångfald som Sverige har undertecknat, säger Jenny Wik Karlsson, COO på SSR, organisationen för samer i Sverige i en intervju i Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter var först med att avslöja att SCA planerar att lämna FSC-certifieringen den 1 juni i år. Företaget är ett av Europas största skogsindustriföretag och en stor leverantör av kartong och massa till den europeiska marknaden. Bland deras handelspartner finns Essity, Nestlé och DS Smith.

Risken är extremt hög – nästan ett säkert faktum – att produkter från SCA kommer från skogar med höga naturvärden eller från områden som kränker samiska rättigheter. Företag som handlar med SCA och värdesätter hållbarhet måste omedelbart vidta åtgärder för att eliminera denna risk, och hitta andra leverantörer, säger Daniel Rutschman från Skydda Skogen.

Tillsammans med Nestlé besökte Skydda Skogen nyligen SCA:s skogar i norra Sverige och träffade representanter från  rennäringen. Efter denna fältresa har Nestlé offentligt meddelat att de nu ser över en ”minskning av sin inköp från norra Sverige”. Skydda Skogen anser att det är dags att agera omedelbart.

SCA tar en paus för att kunna bryta mot regler

SCA säger att de inte lämnar FSC permanent, utan att de tar en “paus”. Denna strategi skulle tillåta SCA att avverka skogar som tydligt strider mot FSC-reglerna, och när de mest värdefulla skogarna för biologisk mångfald och renskötseln har avverkats, skulle de kunna certifiera sitt skogsbruk igen.

Vi ser detta som ett stort bedrägeri och ett sätt att lura marknaden. Antingen vill ett företag bedriva hållbart skogsbruk – eller inte. Det ska inte kunna vara möjligt att ”pausa” en certifiering, bryta mot regelverket och sedan återvända, säger Roger Adolfsson.

En fråga som bör ställas till FSC Sverige är om det är möjligt för SCA att återfå sin certifiering om de under sin paus bedrivit ett skogsbruk som strider mot FSC:s regelverk.

Skydda Skogens analys är att SCA har överavverkat i decennier och nu vill öppna upp tidigare otillgängliga skogar, såsom avsättningar, skogliga nyckelbiotoper (skogar med höga naturvärden) och fjällnära gammelskogar.

Hoten från SCA att hoppa av FSC vittnar om att frivilliga system för naturvård och skogsbruk är mycket sårbara. Vad vi behöver är stark lagstiftning som säkerställer hållbar skogsförvaltning, urfolksrätten, och som säkerställer skogsskydd och restaurering i linje med internationella miljömål och vetenskapliga rekommendationer. Endast så kan vi få till långsiktiga lösningar, som det inte bara är att hoppa av från som man vill,  säger Daniel Rutschman, Skydda Skogen.

Elin Götmark, Talesperson för Skydda Skogen
Roger Adolfsson, Talesperson Skydda Skogen

Kontaktperson
Daniel Rutschman, daniel.rutschman@skyddaskogen.se, 076-112 88 26


BAKGRUND

SCA och samerna

Samer som bedriver renskötsel i norra Sverige står under betydande tryck från industriell skogsavverkning, vilket har resulterat i minskad betesmark för många samiska byar efter årtionden av intensiva kalhyggen. Konflikterna mellan renskötare och skogsföretag har eskalerat på senare år. Svensk lagstiftning erbjuder otillräckligt skydd för samernas rättigheter, men FSC-reglerna kräver tydligt samiskt medgivande (FPIC) för avverkning inom traditionellt samiskt territorium.

”Under vintern har SCA visat att de inte vill minska avverkningar i känsliga områden och istället angripit sina kritiker. I januari larmade de samiska renskötarna i Ohredahke, norra Sverige, om att deras renar svälter efter årtionden av SCA:s kalavverkningar på traditionella betesmarker. Den 24 januari återkallade Ohredahke allt samtycke till avverkning inom sina kärnområden för bete. Sedan dess har aktivister från Greenpeace och Skogsupproret patrullerat, byggt barrikader och stoppat SCA:s maskiner vid försök att avverka på samisk mark utan samtycke.

– Tyvärr är samerna alltför bekanta med att när stora och inflytelserika exploateringsintressen inte får det de vill ha, utövas olika typer av påtryckningar för att uppnå sina syften. Att agera som SCA gör nu är ett tydligt exempel på detta, säger Matti Blind Berg, ordförande för SSR, organisationen för samer i Sverige.


SCA-Files “500 enskilda misstag”

Rapporten SCA-Files, framtagen av Skydda Skogen, avslöjar det ohållbara skogsbruket som bedrivs av det svenska skogsbolaget Svenska Cellulosa AB (SCA). Den dokumenterar över 550 exempel på skogar med höga naturvärden som antingen har avverkats eller riskerar att avverkas, och motsäger effektivt SCA:s försvar om att det rör sig om “enskilda misstag” eller “den mänskliga faktorn”.

Granskningen visar att risken är extremt hög – nästan en garanti – att produkter från SCA har sitt ursprung i skogar med höga naturvärden eller i områden som inkräktar på samiska ursprungsrättigheter. Avverkningarna utgör en systematisk och storskalig förstörelse av Sveriges naturarv.

Rapporten blottlägger också ett större systemfel: det befintliga certifieringssystemet, FSC, misslyckas med att säkerställa ett socialt och miljömässigt ansvarsfullt skogsbruk. FSC:s symbol används fortfarande som kvalitetsstämpel – trots att certifierade bolag som SCA gång på gång bryter mot de värden certifieringen ska skydda.

Läs mer: sca-files.skyddaskogen.se


SCA lämnar falsk information om befintliga naturvärden

Efter en rad kontroverser kring avverkningar har Skogsstyrelsen beslutat att skogsbolaget SCA kan tvingas betala upp till 2,1 miljoner kronor i böter om inte företaget förbättrar sina naturvärdesbedömningar.

Beslutet gäller ett avverkningsområde i Ramseletrakten, där det visade sig att skogen hade betydligt högre naturvärden än vad SCA hade uppgett.

Skogsstyrelsen ger SCA bakläxa

SCA har nyligen fått hård kritik från både myndigheter och miljöorganisationer, särskilt vad gäller avverkning i områden där hotade arter som knärot, lavskrika och tretåig hackspett förekommer. Skogsstyrelsen har nu gett miljöorganisationerna Greenpeace och Skogsupproret rätt – SCA måste genomföra ordentliga inventeringar innan avverkning får ske.

Företaget försvarar sig med att de redan genomför noggranna inventeringar och hävdar att knäroten – trots sin rödlistning och kraftiga nedgång – är “vanlig”. Kritiker menar dock att detta är en del av ett mönster där företaget systematiskt förminskar naturvärden för att möjliggöra avverkning.

Det här är inget undantag. Vi ser samma mönster gång på gång i SCA:s skogsbruk, säger Kim Hultgren från Skogsvärn Skogsnäs, som också berättar att fler rättsprocesser är på gång.


Den svenska skogsmodellen har misslyckats

Sedan 1990-talet har Sverige förlitat sig på FSC för att garantera hållbart skogsbruk och låtit skogsbruket bedrivas nästan fritt under devisen: frihet under ansvar. Detta har inte fungerat, utan skapat sårbara frivilliga certifieringssystem, som inte garanterar långsiktighet. Det har varit över 25 år av förlorad tid för att skapa solid lagstiftning som verkligen skyddar naturvärden och urfolkens rättigheter.

Nu, när Europas största skogsägare, SCA, planerar att lämna FSC i sommar, är flera aktörer oroliga för att SCA kommer att börja avverka fjällnära gammelskogar, hugga kontinuitetsskogar som tidigare sattes av som frivilliga avsättningar, och köra över urfolksrätten ännu mer än de redan gör. Allt detta visar tydligt att Sverige och EU inte har verktygen och lagstiftningen på plats för att värna EU:s vitala ekosystem i skogen, och att Sverige, särskilt skogsbolaget SCA, visar röda flaggor som en högriskaktör för handel med skogsråvaror och skogsprodukter.


Fler företag lämnar FSC?

Den 13 april meddelade också skogsbolaget Holmen att de överväger att lämna FSC Sverige. Holmen är Sveriges fjärde största markägare med cirka en miljon hektar skogsmark, mestadels i norra Sverige på traditionellt samiskt land.