Tiotusentals människor samlade för klimatstrejk vid Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Amanda Tas.

Skydda Skogen deltog under fredagen den 27 september på klimatstrejk i Stockholm. Upp mot 60 000 personer tros ha deltagit i strejken i Stockholm vilket är rekord. I hela Sverige ordnades en klimatstrejk på över 200 orter. Totalt hölls över 6 000 klimatstrejker i 170 länder.

Greta Thunberg och och organisationen Fridays for Future bjöd in vuxna till den världsomspännande strejken den 27 september. De hade tidigare hoppats på att skolstrejken skulle skulle sända en tillräckligt stark signal till omvärlden om nödvändigheten att agera för klimatet. Eftersom det inte hjälpt och växthusgasutsläppen inte minskar, uppmanade de även vuxna och fackförbund till klimatstrejk under fredagen.

Den globala klimatstrejken spred sig från Australien, Asien och Europa till Sydamerika och Nordamerika. Rekordsiffror noterades i Nya Zeeland där ca 170 000 personer bedöms ha deltagit i nationella klimatstrejker och i Rom strejkade ca 200 000 personer.

Greta Thunberg medverkade själv i en stor klimatstrejk i Montreal i Kanada där ca 500 000 personer tros ha deltagit.

Skydda Skogen menar att kampen för skogen och för klimatet hör ihop – världens skogar hyser en rik biologisk mångfald och lagrar kol. Kalavverkningar leder till stora växthusgasutsläpp. Världens skogar behöver skyddas både för den biologiska mångfaldens och klimatets skull.

Bilder från klimatstrejken i Stockholm:

Det långa demonstrationståget på väg till Mynttorget och Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Birgitta Tulin.

Vy över publikhavet vid Kungsträdgården. Foto: Birgitta Tulin.

”Om planeten varit en bank hade vi redan räddat den”, står det på en skylt under klimatstrejken. Foto: Birgitta Tulin.

Avslutning på eftermiddagen med tal och artistuppträdanden på Stora Scenen vid Kungsträdgården. Foto: Amanda Tas.