Föreningen Skydda Skogen har gjort en omfattande kartläggning av SCA:s miljöcertifierade skogsbruk. Undersökningen visar att skogsbolaget trots miljömärkning under mer än tjugo år systematiskt avverkat skogar med bekräftat höga naturvärden och hotade arter. Analyser visar dessutom att en stor del av bolagets planerade avverkningar ligger i skyddsvärda skogar med rik biologisk mångfald.
Läs rapporten SCA-Files: https://sca-files.skyddaskogen.se
Föreningen har analyserat data över samtliga skogar som anmälts för slutavverkning av SCA, som är Sveriges och Europas största privata skogsägare. Mer än en tredjedel (37%) av de skogar som bolaget anmält för slutavverkning består av så kallad sannolik kontinuitetsskog, skog som aldrig tidigare varit kalavverkad. Dessa skogar hyser med stor sannolikhet höga naturvärden och är hemvist för skyddade och rödlistade arter.
Varje år slutavverkas över 60 000 skogsområden i Sverige, men Skogsstyrelsen, som är ansvarig för tillsynen, har endast resurser att inspektera 1-2% av dessa ärenden på plats. Detta innebär att majoriteten av det svenska skogsbruket inte genomgår någon djupare kontroll av naturvärden eller skyddade och hotade arter.Lokala skogsgrupper och miljöorganisationer har genom åren gjort egna naturvärdesinventeringar för att skydda hotade skogar med höga naturvärden.
– Den ideella naturvården gör så gott den kan, men med tanke på det storskaliga skogsbrukets enorma omfattning hinner vi bara med att skrapa på ytan. Mörkertalet är enormt, menar Daniel Rutschman på Skydda Skogen.
Miljömärkning får vass kritik
Nu har Skydda Skogen gjort en sammanställning av de ideella inventeringar som gjorts under åren, och i en ny rapport presenteras över femhundra skogar som SCA avverkat eller planerar att avverka, trots att skogarnas naturvärden är kända och redovisade för bolaget.
– Rapporten presenterar ett väldigt sorgligt resultat, där SCA i stort sett är likgiltiga över de naturvärden de förstör. Att detta har fått ske – och fortsätter att ske – inom ramen för hållbarhetscertifieringarna FSC och PEFC är ett tydligt tecken på att trovärdigheten för dessa miljömärkningar är förbrukad.
Den ideella naturvården har sedan 1998, då den första svenska FSC standarden trädde i kraft, försökt att arbeta inom systemet genom att förbättra det initialt väldigt svaga regelverket. Sedan dess har föreningarna en efter en klivit av FSC i protest mot certifieringens oförmåga att garantera ett hållbart brukande av skog. Idag återstår bara två miljöorganisationer i FSC-samarbetet, WWF och BirdLife Sverige.
Föreningarna har under många år kritiserat enskilda skogsavverkningar genom att driva så kallade klagomålsärenden, men trots oräkneliga överträdelser av regelverket har hittills inget bolag förlorat sin miljömärkning.
– Tyvärr har både FSC och PEFC blivit ett sätt för storskogsbruket att upprätthålla status quo, där man kalavverkas naturskogar och ersätter dem med planterade trädodlingar med katastrofala följder för biologisk mångfald, klimat och renskötseln. Det har, tvärtemot intentionen att gå mot ett mer hållbart skogsbruk, blivit ett sätt för skogsbruket att grönmåla sin skogsskövling. De lurar dessutom marknaden och slutkonsumenter när de påstår att miljömärkta skogsprodukter kommer från ett hållbart skogsbruk. Den här rapporten visar att FSC och PEFC är ett enda stort bedrägeri.
Läs rapporten SCA-Files
https://sca-files.skyddaskogen.se
Kontaktuppgifter
Daniel Rutschman
0761-12 88 26
daniel.rutschman@skyddaskogen
David Johansson
0706-32 68 00
david.johansson@skyddaskogen.se
Elin Götmark
070-678 74 23
elin.gotmark@skyddaskogen.se