Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Debattartikel: Oskarshamns kommun struntar i skogens mångfald!

I Oskarshamns kommun har en inventering av tätortsnära skogar gått upp i rök, politikerna svarar inte på frågor och gatuchefen vill inte veta vilka naturvärden som kan försvinna när Södra kalhugger på kommunens uppdrag. Enligt svensk lag har den som brukar skogen ett ansvar för den biologiska mångfalden, något som inte kommunen bryr sig om. Det skriver fem miljöföreningar i en debattartikel som nyligen publicerats i Barometern.

Körskador som Södra gjort vid avverkningar åt Oskarshamns kommun. Man avverkar även när det är blött i markerna i tätortsnära områden som Kronoparken. Foto: Jan Brenander

Hur Oskarshamns kommunala skogar ska brukas har diskuterats flitigt genom åren. I början av 2023 lovade politikerna oss en konstruktiv dialog, om allmänhet och massmedia hölls utanför. Idag tvingas vi konstatera att det var ett tomt löfte. Därför väljer vi att berätta om de senaste turerna kring våra gemensamt ägda skogar. 

Några månader senare i slutet av förra sommaren bad kommunalrådet Lucas Lodge (M) en handfull lokala natur- och miljöorganisationer att berätta hur vi tycker att Oskarshamns skogar ska förvaltas. Vi tog uppgiften på allvar och överlämnade i slutet av förra året ett genomarbetat underlag till kommunens politiker. Där pekade vi på skogarnas betydelse för ett attraktivt Oskarshamn, en växande lokal besöksnäring, för större kolsänkor på en planet som riskerar att överhettas och vilket ansvar våra politiker har för skogens biologiska mångfald. Nu har det snart gått ett år och vi väntar fortfarande på svar.

Oskarshamn har en skogspolicy, som antogs av kommunfullmäktige för några år sedan. I den står det att en ”inventering av den tätortsnära skogen” gjordes för tio år sedan. Vi har frågat efter underlaget, men kommunen svarar inte skriftligt. Däremot bekräftar höga tjänstemän att inventeringen inte finns. Om det betyder att ett underlag som kostat flera tusenlappar har gått upp i rök eller om inventeringen aldrig gjordes, vet vi inte. Än värre är möjligheten att någon enskild tjänsteman eller politiker valde att hänvisa till något som inte existerade inför mötet då fullmäktige antog policyn. 

I samma skogspolicy anges att andelen avsatt naturvårdsskog uppgår till 15 procent. Därför har vi bett kommunen att redovisa var dessa 390 hektar finns någonstans. Trots flera påminnelser har vi efter mer än tre månader inte fått svar.

Bergsbrant som Oskarshamns kommun har låtit Södra hugga sönder = Skogsindustrins Målbilder. Foto: Jan Brenander

Under hösten har Södra avverkat flera skogar på kommunens mark. Innan skogen avverkas gör Södra en så kallad naturvärdesbedömning, där hotade arter rimligen bör dokumenteras. Vi har bett att få ta del av dessa bedömningar. Södra svarar att underlaget bara lämnas ut till markägaren, som i detta fall är Oskarshamns kommun. Men kommunen har inte underlagen, eftersom gatuchefen inte vill ta del av bedömningarna. Är det så att Oskarshamns kommun struntar i vilka naturvärden som finns i våra skogar? Istället svarar kommunen att man har fullt förtroende för Södra. Detta trots att Södra i sin senaste revision fick skarp kritik för hur just dessa naturvärdesbedömningar hanteras.

En kommunal skog skapar många nyttor. Bättre folkhälsa, attraktiva miljöer som får invånare att bo kvar och besökare att vilja återvända. Nyttor som inte syns i kassaflödet, men som indirekt i det tysta bidrar med miljoner kronor i kommunalskatt. Sannolikt mer än dagens avverkningar. Som bonus lagras mer växthusgaser samtidigt som skogens mångfald värnas. 

Efter snart ett års väntan blev vi nyligen inbjudna till ett möte om kommunens skogspolicy. Vi deltar gärna, men det förutsätter att frågor besvaras och relevant fakta redovisas i god tid innan vi träffas. Så har det inte varit under hösten, vilket strider mot svensk lag.

På vår önskelista står en konstruktiv dialog, och för att det ska bli verklighet ska vi väl inte behöva blanda in Justitieombudsmannen?

Kuno Nilsson ordförande i Döderhults Naturskyddsförening,
Jan Brenander ordförande i Oskarshamnsbygdens Fågelklubb /Skogsgruppen i Oskarshamn
Christer Ek, Biologiska Sällskapet
Gunnar Westling ordförande i Klimatgruppen i Oskarshamn
Nils-Erik Norrby från Föreningen Skydda Skogen

Några naturföreningar i Oskarshamns kommun har tagit fram en broschyr som de ska ge till politiker och invånarna i kommunen, om att man inte kan fortsätta som tidigare med kalhyggestekniken.