Deltagare på Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker inventerade skog vid Mjällådalen i Västernorrland år 2009. Området beskrevs då av deltagarna som ”alldeles fantastiskt med vildmarkskänsla”. Flera av de delar som inventerades under Forskningsresan blev naturreservat redan år 2022. Nu bildas ytterligare ett naturreservat för den nedre delen av Mjällådalen.
– Det är fantastiska nyheter! Engagemanget har varit stort för Mjällådalen och jag vet att många gläds med mig, säger Sofia Lundell, en av arrangörerna för Forskningsresan vid Mjällådalen år 2009.
Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker är Sveriges största ideella skogsinventeringsinsats. Under en vecka i slutet av juli år 2009 samlades ett femtiotal personer med olika bakgrund och kunskaper för att kartlägga naturvärden och uppmärksamma de oskyddade och värdefulla skogsmiljöerna vid Mjällådalen.
– Många artfynd gjordes, varav ett flertal unika för Medelpad. Uttryck som ”alldeles fantastiskt”, ”en upplevelse för livet” och ”vildmarkskänsla” präglade våra kvällssamlingar när vi gick igenom dagens inventeringar, säger Sofia Lundell.
Det var när eldsjälen Elisabeth Nilsson inventerade gamla kulturstigar vid Mjällådalen redan år 1998 som hon blev helt tagen av de naturvärden och den speciella geologi som fanns där. Hon tog därefter initiativ till en rad olika inventeringar i området, däribland Forskningsresan.
– Äntligen händer det – det tog dock hela 24 år för området att bli naturreservat! Trots fortsatta inventeringar av både engagerade eldsjälar, artspecialister, Timrå kommun och SLU i mer än 15 år, gav jag till slut upp hoppet om att Mjällådalen skulle få ett skydd. Idag finns över 3 000 arter varav drygt 190 rödlistade rapporterade på Artportalen. Där finns t.o.m. en ny art för vetenskapen, en liten violett skålsvamp som än så länge saknar ett svenskt namn, säger Elisabeth Nilsson.
Länsstyrelsen bildade naturreservatet Mjällådalen år 2022 som omfattar 413 hektar. Flera av skogarna som inventerades av deltagarna under Forskningsresan ingår i det reservatet. I år bildas ytterligare ett naturreservat, Nedre Mjällådalen, omfattande 132 hektar, vid Höglandsbodarna. Även detta område inventerades av deltagarna under Forskningsresan år 2009.
Forskningsresans deltagare kom fram till följande slutsats i sin rapport om Mjällådalen (2009):
”Mjällådalen i Timrå kommun är en pärla, med höga naturvärden knutna till både naturskog, levande vatten och kulturmark, allt paketerat i en storslagen miljö. De geologiska formationerna och Mjällåns kringelikrokar bidrar starkt till dramatiken i landskapet, och har potential att locka ekoturister ifrån hela värden.”
Sven Jonsson, en av rapportförfattarna för Forskningsresan vid Mjällådalen, skriver i rapporten (2009):
”Jag kan inte undgå att förundras över den känsla av vördnad för naturens mäktiga skönhet, som man här kunde få uppleva. Hela området gav ett djupt intryck av stämningsfull, rofylld orördhet.”
Nu är Mjällådalen äntligen skyddad!
Skydda Skogen vill också rikta ett varmt tack till Elisabeth Nilsson, Sofia Lundell, Hans Sundström och alla andra som hjälpt till att inventera och uppmärksamma naturvärdena vid Mjällådalen under årens lopp.
Läs rapporten om Forskningsresan i Mjällådalen (2009) här.
Läs mer om nyheter om Mjällådalen och utförda inventeringar här.
Läs mer om naturreservatet Mjällådalen här.
Läs mer om vandringsprojekt via Timrå Naturvandring här.
Läs mer om gruppvandringar och stigar via Ljustorps vandring här.
Fakta om Forskningsresan
Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker 2024 är ett samarbete mellan föreningen Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen. Forskningsresan startade redan år 1991 av naturvårdaren och eldsjälen Anders Delin. Minnet av Anders, hans fantastiska engagemang för naturskogen och djupa kunskap om dess ekosystem lever i högsta grad kvar och formar dessa och kommande Forskningsresor.
Kontakt
Elisabeth Nilsson, stigfinnare och en av initiativtagarna till Forskningsresan i Mjällådalen år 2009, tel. 060-820 79, elisabeth.nilsson@ljustorp.se