I

Indonesiens regnskog blir palmoljeplantage. Foto: Peter Prokosch Grid Arendal via Flickr

Skydda Skogen skriver till klimatminister Isabella Lövin och infrastrukturminister Tomas Eneroth gällande en omröstning om CORSIA (Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation). Sveriges ministrar måste aktivt se till att EU tar fullt ansvar för en snabb minskning av utsläppen och inte tillåta CORSIA som leder till ökad användning av palmolja i flygbränslet och enorm avskogning i världen.

Så här skriver Skydda Skogen i sitt brev till ministrarna:

”Vi skriver till dig gällande CORSIA (Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation) och söker ditt stöd för att motstå flygindustrins planer på att underminera den framtida flygpolicyn inom EU. CORSIA vill främst basera flygandet på klimatkompensation och biobränslen. Palmolja är det enda biobränsle tillgängligt för storskalig kommersiell luftfart.

EU och dess medlemsländer har fortfarande möjligheten att tygla flygindustrins tillväxt och de växthusgaser som denna industri är ansvarig för i Europa. Och EU har mandatet att hindra detta enligt Parisavtalet.  Men tyvärr försöker flygindustrin att stoppa denna möjlighet genom att vädja till Europeiska kommissionen att “rikta in Eus utsläppshandel (EU-ETS) mot ICAO’s CORSIA initiativ”. Detta kanske låter harmlöst men är förödande mot försöken att begränsa flygets utsläpp och för att möta Parisavtalet. 

I morgon, 1 december, hoppas vi att du som minister gör vad du kan för att stoppa dessa planer!

The Global Forest Coalition är en internationell organisation bestående av 95 olika ursprungsfolksorganisationer och flera opolitiskt bundna miljöorganisationer från 63 olika länder. Föreningen Skydda Skogen är med i The Global Forest Coalition som står bakom detta utskick till regeringar och ministrar i EU. ”

Jordens Vänner har en underkriftskampanj gällande KORSIA. Skriv på här.