Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Skydda Skogen stödjer #Fridaysforfuture

Skydda Skogen stödjer #Fridaysforfuture, skolstrejken för klimatet initierad av 15-åriga Greta Thunberg och hennes kamrater. De fortsätter att klimatstrejka utanför riksdagen varje fredag tills Sveriges koldioxidutsläpp är i linje med Parisavtalet. Medlemmar från Skydda Skogen har varit på plats varje fredag vid riksdagshuset för att visa sitt stöd.

Klimat och skog hör ihop då skog med höga naturvärden och som binder kol fortsätter att avverkas i Sverige. Vid avverkning friges stora mängder koldioxid. Om denna skog fick stå kvar istället så skulle den fortsätta lagra kol och den biologiska mångfalden skulle bevaras. Förvandlas skogen till biobränslen så ökar koldioxidutsläppen än mer eftersom biobränsle släpper ut lika mycket koldioxid som fossila bränslen vid förbränning. Läs mer om Skydda Skogens syn på skogen och klimatet här: http://www.klimatetochskogen.nu/

Till nästa fredag 30/11 planerar nätverket Klimatsverige manifestationer utanför 59 kommunhus. Klimatsverige består av ett 90-tal föreningar som har gjort ett upprop om att göra 30 november till en rikstäckande manifestation för Parisavtalet och en snabb utfasning av fossila bränslen. Fredag 30/11 är några dagar före att FN:s klimattoppmöte startar i Katowice, Polen. Då samlas världens ledare för att enas om hur vi ska stoppa klimatförändringarna.

Så här skriver Greta Thunberg, 15 år, i en av sina texter:

”Det ni gör nu kan inte vi barn ändra på när vi blir äldre. Många brukar säga att Sverige är ett så litet land, att det inte spelar någon roll vad vi gör. Men jag tänker att om några flickor kan få rubriker över hela världen genom att bara inte gå till skolan under några veckor, tänk på vad vi alla skulle kunna göra tillsammans om vi bara ville. Varenda människa räknas. Precis som varje utsläpp. Vartendaste kilo. Allting räknas. Så snälla, behandla klimatkrisen som den akuta kris den är och ge oss en framtid. Våra liv ligger i era händer.”