Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Skydda Skogens kalender 4. Skövlingen av Amazonas har minskat med minst en tredjedel

Skövlingen av Amazonas saktar in, enligt siffror från det brasilianska rymdinstitutet INPE. Från januari till juni i år, så skövlades totalt 2 649 kvadratkilometer av regnskog. Det omfattar en minskning på 33,6 procent om man jämför med de 3 988 kvadratkilometer som skövlades under de första sex månader förra året under den dåvarande presidenten Jair Bolsonaros styre. Läget är dock fortfarande kritiskt.

Amazonas. Foto Guduru Ajay Bhargav

Lula da Silva har lovat att stoppa all avskogningen av Amazonas regnskog senast 2030. Han yrkar även för att världens rikaste nationer ska vara med och betala för olika initiativ som syftar till att rädda regnskogen. Lula Da Silva har bland annat upprättat nya naturreservat och sett till att naturvårdsverket Ibama åter kan fullfölja sitt uppdrag att skydda regnskogen. 

Läget fortfarande kritiskt, nära tipping point

Läget för Amazonas är dock fortsatt kritiskt och forskare varnar för att regnskogen snart kommer att nå sin ”tipping point”. Det innebär att nederbörden minskar drastiskt och en torr savann tar över stora delar av den fuktiga regnskogen.  

Förväntningarna var därför höga när ledare för Amazonasländerna – Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Surinam och Venezuela – på initiativ av Lula Da Silva träffades den 8-9 augusti 2023 för att komma överens om regnskogens framtid. Det är första gången på 14 år som ledarna samlas och under mötet har de enats om en överenskommelse, den så kallade Belémdeklarationen, enligt Naturskyddsföreningen. Amazonländernas överenskommelse hade behövt innehålla bindande krav på att skydda regnskogen. För att Amazonas inte ska nå tipping point hade det behövt vara på 80 procent.

Hur jag undviker att bidra till skövlingen av regnskog

  • Undvik brasilianskt kött.
  • Undvik palmolja. Globalt ökar hela tiden vår konsumtion av palmolja i världen, och det är en av orsakerna till regnskogsskövling. Det finns ingen hållbar palmolja även om den är certifierad, det har bl a Greenpeace avslöjat.
  • Undvik tropiskt trä. I Sverige kan du hitta tropiskt trä i soffbord, skärbrädor och trädgårdsmöbler. I bygghandeln kan den gömma sig i laminatskivor, trall, golv, dörrar, lister och panel. 
  • Påverka din bank. På Fair Finance Guide webbplats kan du se hur stor hänsyn din bank tar till klimat och mänskliga rättigheter.