Foto: Jon Andersson.

Tid och plats: 11-13 februari 2022 på Kursgården Lindsberg strax utanför Falun. Kursen startar med middag kl 18 på fredag och avslutas på söndag ca kl 15.

Kursledare: Jon Andersson

Målgrupp

Kursen vänder sig till aktiva personer i ideella miljöorganisationer. Vi har ett tak på 15 deltagare.

Kursens omfattning

Efter genomförd kurs kommer varje deltagare ha grundläggande kunskaper om de vanligast förekommande dataformaten som används i GIS-sammanhang. Skillnaden mellan vanliga GIS-uttryck som ”raster” och ”vektorer” kommer gås igenom grundligt. Vi kommer även lära oss lägga in öppna data från Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket. Kursen har som slutmål att ge deltagaren tillräcklig kunskap för att kunna sammanställa insamlade data i en karta, med texter och punkter samt kunna överföra resultatet i en rapport.

Vi kommer köra hela kursen i gratisprogrammet QGIS 3.X.X. Denna programvara har allt som behövs för att kunna skapa och utföra både enklare och mer avancerade visualiseringar och analyser. Du som deltagare kommer kunna starta upp programmet och ta dig fram till en färdig karta bara genom några enkla knapptryck. Dessutom kommer du kunna kolla upp avverkningsanmälningar och annat direkt i programvaran.

Du som deltagare behöver alltså ha med dig en dator för att kunna genomföra kurshelgen.

Arrangör

Föreningen Skydda skogen i samarbete med Kursgården Lindsberg.

Skydda skogen

Skydda Skogen är en ideell miljöorganisation med fokus på svensk skog. Vi vill bland annat rädda de sista oskyddade naturskogarna och reformera skogsbruket så att det blir ekosystembaserat. Läs mer om oss på skyddaskogen.se! Om du är medlem i föreningen och åker på en av våra föreningsaktiviteter kan du få reseersättning om du själv känner att du behöver det, åk i så fall kollektivt om det finns kollektivtrafik dit du ska (men vi ger inte reseersättning till flyg). Du behöver dock inte vara medlem för att gå kursen.

Kursgården Lindsberg

Kursgården Lindsberg ligger en knapp mil nordväst om Falun och har under decennier varit en kursgård och mötesplats för bl.a. miljörörelsen i vid bemärkelse. Kursgårdens verksamhet har tre ledord som utgångspunkt, solidaritet, självtillit och resursbevarande. På Lindsberg serveras alltid vegetarisk kost, med veganska inslag. www.lindsberg.org

Pris

Vi erbjuder tre olika prisnivåer beroende på rum. För enkelrum 1600 kr, för dubbelrum 1400 kr och för flerbäddsrum 1200 kr. Priserna inkluderar kurs, rum, mat och fika för helgen. Avgift för sänglinne tillkommer om du vill hyra det. Ange i anmälan vilket alternativ du önskar.

Frågor

Frågor tas emot av Lisa Olson på mail: livochrorelse@gmail.com

Anmälan

Anmälan gör du genom att använda formuläret som finns i denna länk.