Det blir en Forskningsresa i Naturvårdens Utmarker i år! Årets upplaga går av stapeln i Västernorrlands län under v. 30 (25/7 – 30/7). Boka in datumen redan idag! Anmälningen öppnar 1 juni. Du är då välkommen att anmäla dig. Antalet platser är begränsat och först till kvarn gäller, därefter reservlista.

Senaste Forskningsresan ägde rum 2019 i skogarna kring Ljungdalen i nordvästra Härjedalen, Jämtlands län. År 2020 och 2021 arrangerades ingen resa på grund av pandemin. För dig som deltar på Forskningsresan finns många underbara naturupplevelser att njuta av. Foto: Helena Björnström

Exakt var vi kommer bo och vilka skogar som skall besökas är under planering, men Forskningsresan kommer att pågå måndag till lördag i trakterna kring Ånge.

Har du frågor och funderingar redan nu går det bra att höra av sig till samordningsgruppen som består av Helena Björnström och Miriam Schenk.

E-post: forskningsresan2022@gmail.com

Kort bakgrundsinformation

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker är en årlig inventering av Sveriges sista oskyddade norrländska naturskogar. Ibland går resan också till Dalarna och Värmland. Runt 50 personer av olika åldrar, kunskaper och bakgrund brukar delta. Artkunskaper är inte ett krav, utan vi lär av varandra. Det viktiga är att Forskningsresan är en samlingspunkt för skogs- och naturintresserade som vill vara med och dokumentera hotade oskyddade naturskogar.

Med Forskningsresan vill vi rädda hotade skogar, njuta av naturen, hitta arter samt påverka och utmana skogsbolagen, politikerna och allmänheten om den rådande synen på skogen och skogsbruk. Vi vill öka kunskapen om arter och ekologi.

Naturvårdaren, skogsaktivisten och eldsjälen Anders Delin startade Forskningsresan 1991. Minnet av Anders, hans fantastiska engagemang för naturskogen och djupa kunskap om dess ekosystem lever i högsta grad kvar och formar denna och kommande Forskningsresor.

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker 2022 är ett samarbete mellan Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen. Fler samarbetspartners kan tillkomma.