Guiden Vandra fjällnära uppmärksammar den storslagna naturen i Jämtland-Härjedalens fjällnära skogar. På den uppdaterade hemsidan varvas information om den fjällnära skogen med vandringstips och guidade vandringar. Fokuset ligger på skog i alla dess former, folkbildning och att bara njuta av naturen; häng med ”Vandra fjällnära” ut!  

Guiden Vandra fjällnära vill locka människor ut till de fjällnära skogarna i Jämtland och Härjedalen. På bilden syns västra Härjedalsfjällen. Foto: Jennie Wadman.

Bakom projektet Vandra fjällnära står Jämtlands skogsgrupp som är en fristående del av Naturskyddsföreningen Jämtland-Härjedalen. Även medlemmar i Skydda Skogen är aktiva i skogsgruppen.

Den 1-2 augusti finns det möjlighet att följa med på en guidad vandring mellan Enafors till Handöl samt Stalltjärnsstugan i Snasahögarnas skugga i Jämtlands län. Vad utmärker den fjällnära skogen? Vilka arter lever där och vilka kulturhistoriska spår finns?   

Den 13 augusti blir det en guidad vandring längs med gamla fäbodstigar och en pilgrimsled från Prästbodarna till Östra Arådalen i Jämtlands län. Går det att se på skogen om det fria djurbetet påverkat växtligheten? Under vandringen ges mer information om den fjällnära skogen och dess betydelse historiskt och idag. 

Den 4 september blir det en guidad vandring till en av de största avverkningsanmälningarna i Jämtland just nu. I nära anslutning till Grubbdalens naturreservat i vackra Ansättfjällen har 600 hektar fjällnära skog avverkningsanmälts.   

Guiden Vandra fjällnära vill belysa varför naturskogen är viktig. Den har inte bara ett egenvärde och är viktig för den biologiska mångfalden, djurlivet och kollagring utan den medför också stora upplevelsevärden i form av rekreation och friluftsliv.  

Besök guiden Vandra fjällnära här: https://www.vandrafjallnara.se/  

Skydda Skogen har tidigare skrivit om guiden Vandra fjällnära här: En hyllning till den fjällnära skogen