Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nytt initiativ: ”Sundays for Forests” uppmärksammar skogen

Den 31 januari uppmärksammas Sundays for Forests för första gången i Sverige. Dagen är inspirerad av Fridays for Future och tanken är att uppmärksamma förlusten av biologisk mångfald i skogen en söndag i månaden. Initiativtagaren Bohusläns skogsnätverk hoppas att många organisationer och privatpersoner vill ta efter och arrangera Sundays for Forests på många olika platser i Sverige.

– Vi når inte våra miljömål för skogen utan istället avverkas de sista oskyddade naturskogarna i Sverige och ersätts med trädplantager. Det är förödande för både den biologiska mångfalden och klimatet. Med Sundays for Forests välkomnar vi gamla och unga att följa med oss ut i skogen och se med egna ögon vad vi håller på att förlora, säger Angela Hunter från Bohusläns skogsnätverk.

Bohusläns skogsnätverk och flera andra organisationer bjuder in till vandringar i skogen för att sprida kunskap om hur skogen fungerar som ekosystem, vilka arter som lever där, hoten mot dessa och hur man kan se skillnad på en naturskog och en plantage. Den 31 januari anordnas Sundays for Forests i Strömstad.

– Om inget görs snart i Sverige och i världen riskerar många arter och naturmiljöer att försvinna. Vi står inför det sjätte massutdöendet av arter på jorden som orsakats av människans påverkan. Det är liksom klimathotet ett hot även mot mänskligheten. Det moderna skogsbrukets framfart i skogen leder till förlust av viktiga livsmiljöer som behövs för många olika arter. Vi kan inte sitta tysta och se på utan det är dags att agera och säga ifrån på riktigt nu, säger Angela Hunter från Bohusläns skogsnätverk.

Under våren arrangeras Sundays for Forests i olika kommuner i Bohuslän. Kontakt kommer att tas med kommunpolitiker om den biologiska mångfalden i länet. Arrangörerna av Sundays for Forests uppmanar organisationer och privatpersoner att uppmärksamma och arrangera Sundays for Forests i hela Sverige under år 2021.

I samband med Sundays for Forests lanseras även en nationell namninsamling för att skydda Sveriges skogar.

Följande organisationer stödjer och arrangerar Sundays for Forests i Bohuslän: Bohusläns skogsnätverk, Naturskyddsföreningen Bohuslän, Naturskyddsföreningen i Strömstad, Naturskyddsföreningen Tanum, Naturskyddsföreningen Lysekil-Munkedal, Naturskyddsföreningen i Sotenäs, Skydda Skogen och Studiefrämjandet.

FAKTA OM SKOG OCH KLIMAT

Skogsavverkning leder till stora utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Det tar i regel 10-20 år för nyplanterade träd att ta upp den koldioxid som frigörs från ett hygge. Överlag, lagrar trädplantager generellt mindre kol än den tidigare naturliga skogen.

Naturliga skogsekosystem och blandskogar är mer robusta och står emot klimatförändringarnas negativa effekter bättre än trädplantager.

Fungerande skogsekosystem behövs både för att möta och motverka klimatförändringarnas negativa effekter.

Sundays for Forests på Facebook här.

Namninsamling via Mitt Skifte här.

Var?

Samling vid Hällekind, Strömstad, kl. 11:30 (vid informationsskylten väster om och intill Uddevallavägen strax söder om bron vid Hålkedalskilen söder om småbåtshamnen). Terrängen är bitvis krävande. Klä dig varmt, gärna vattentäta och varma stövlar eller kängor. Ta gärna med fika, varm dryck och sittunderlag.

Arrangemanget kommer anpassas till rådande corona rekommendationer.

Kalender (preliminära datum)

31 januari: Strömstad (kampanjstart)

28 februari: Tanum

Ev. 28 mars: Munkedal

Ev. 25 april: Lysekil

Ev. 30 maj: Sotenäs

Ev. 4 juni (fredag): Uddevalla

Kontakt

Angela Hunter, Bohusläns skogsnätverk, angela_hunter90(@)hotmail.com, tel. 072-288 62 77

Allmänna frågor om kampanjen Sundays for Forests:

Bohusläns skogsnätverk, infobohuslanskogarsnaturvarden(@)gmail.com

Naturskyddsföreningen i Strömstad, stromstad(@)naturskyddsforeningen.se