Våra tankar går till Björns familj och till gammelskogen!

Vår kollega och vän, den legendariska skogsaktivisten Björn Mildh, har somnat in. Björn var med och startade föreningen Skydda Skogen, tillsammans med oss och andra skogsaktiva har han varit engagerad för att skydda de sista naturskogarna i Sverige. Framför allt har Björn kämpat tillsammans med flera samebyar i Norrbotten för att bevara de gammelskogar som är viktiga för både skogsekosystemet och renbetet. Vi har många fina minnen av möten med Björn, av att arbeta sida vid sida med honom, av hans värme, finska humor och milda, men direkta, raka och kloka väsen.

Skogskämpen Björn Mildh. Foto: Privat.

Björns tydliga och kompromisslösa värnande av arterna utan egna röster, och hans djupa kärlek till gammelskogarna är vördnadsvärd! En kärlek vi delar med honom.

Få har lika envist och självklart stått upp för skogens ekosystem och hjälpt lokalbor och samer som kämpat för sina gammelskogar!

Droppen urholkar stenen.

Miljökämpen Björn Mildh i Piteå, som under åren var aktiv och engagerad i Naturskyddsföreningen och i Skydda Skogen, gjorde inte bara intryck bland ideella kollegor, utan också i skogsnäringskretsar. Björn författade en enorm mängd brev och rapporter som han tålmodigt skickade till allt från skogsbolag, certifieringsorganisationer, Svenska kyrkan, statliga skogsägare, till politiker och myndigheter. Detta satte både tryck och gjorde avtryck.

Många skogar har skyddats tack vare Björns engagemang. Brotten mot naturen har synliggjorts.

Björn, som innan pensionen var barnläkare, hade gammelskogen som sin sista patient. Han brukade skämtsamt säga att han var specialist i barnaålderns och skogsbrukets invärtes sjukdomar.

Björn, du är en beundransvärd och vacker människa!

En vacker gammelfura har fallit. Hans låga kommer bli långlivad och vara livsmiljö för inspirationen till den fortsatta kampen för gammelskogen!

För föreningen Skydda Skogen/

Amanda Tas, Viktor Säfve och Sebastian Kirppu