Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Demonstrationer mot kalhyggesmissbruket 23 april

Extinction Rebellion demonstrerar utanför Rådhuset vid  Stortorget i Örebro. Foto: Merve Tunçer.

Den 23 april demonstrerade flera organisationer och privatpersoner på både torg och kalhyggen mot kalhyggesmissbruket på olika platser i Sverige. Samer och aktivister från Extinction Rebellion stoppade även Sveaskogs skogsmaskiner i två samebyar i Pajala kommun.

Extinction Rebellion demonstrerade vid Stortorget i Örebro mot kalhyggesmissbruket:

– Vi kräver att svenska staten och skogsindustrin ska sluta bedriva ett skogsbruk som är skadligt för både klimatet och den biologiska mångfalden – ett skogsbruk som mest förtjänar att kallas missbruk. Den gamla naturskogen utgör bara några få procent av landets trädbeklädda yta, resten är egentligen rena plantager, en virkesåker, sa Jonatan Sandberg i ett tal under Extinction Rebellions demonstration i Örebro.

Han fortsatte:

– En levande skog är något som ligger nästan alla människor i detta land varmt om hjärtat. Vi som medborgare har rätt att förvänta oss att skogen brukas på ett sätt som lever upp till internationella och nationella riktlinjer för naturskydd och ett hållbart skogsbruk.

Extinction Rebellion demonstrerar vid Rådhuset vid Stortorget i Örebro mot kalhyggesmissbruket och skogsbolaget Sveaskog. Foto: Merve Tunçer.

HOFORS

I Hofors demonstrerade ett flertal personer på ett Sveaskog-hygge:

– Vi på vår gata gillar inte kalhyggen. Det påminns vi om varje dag sedan i höstas när statliga Sveaskog skövlade skogen hos oss. Vi vill ha den biologiska mångfalden som frodas i en levande skog. Vi vill att träden ska fortsätta att ge oss ren luft, rent vatten, skapa regn och hålla temperaturen på en bra nivå. Vi vill ge träden möjlighet att fortsätta lagra kol i marken tillsammans med mikroorganismer, rötter och mycel. Vi vill ha en skog där djuren får plats och som människor mår bra av. Vi vill inte ha fler kalhyggen, skriver Maj-Lis Koivisto som deltog på demonstrationen på Facebook.

Demonstration på ett Sveaskog-hygge i Hofors för att stoppa naturkapitalmissbruket och skydda skogen. Foto: Privat.

UDDEVALLA

Demonstration vid Kungstorget i Uddevalla under parollerna ”Skydda skogen – stoppa kalhyggena” och ”Kalhygge = klimatvansinne”. Foto: Privat.

I Uddevalla samlade demonstranterna in namn till namninsamlingen Kris i skogen – agera nu!. De tågade därefter mot Skogsstyrelsen för att överlämna ett upprop från Bohusläns skogsnätverk. I uppropet poängteras att endast ca 3 procent av den produktiva skogsmark är formellt skyddad i Västra Götalands län och att alla avverkningar i skogar med höga naturvärden måste stoppas omgående.

Demonstration utanför Skogsstyrelsens kontor i Uddevalla mot kalhyggesmissbruket. Foto: Privat.

LYSEKIL

Fridays for Future demonstrerar i Lysekil mot kalhyggesmissbruket. Foto: Privat.
”Alla behövs – stoppa kalhyggesmissbruket” står det på plakatet under demonstrationen i Lysekil. Foto: Privat.

STRÖMSTAD

Naturskyddsföreningen i Strömstad demonstrerar utanför stadshuset i Strömstad för att stoppa kalhyggesmissbruket och skydda skogens naturvärden. Foto: Privat.

RANEBO, TANUMS KOMMUN

Demonstration vid ett hygge i Ranebo i Tanums kommun under parollerna ”Vinst idag plundrad framtid” och ”Stoppa kalhuggning”. Foto: Privat.

BULLAREBYGDEN, TANUMS KOMMUN

”Upplev Sveriges natur” från ett pop-up café intill ett kalhygge i Bullarebygden i Tanums kommun. Foto: Privat.
Fika vid pop-up cafét intill kalhygget i Bullarebygden. Foto: Per Pixel.
Lena Sten visar upp en bild på ett kalhygge vid pop-up cafét i Bullarebygden. Foto: Per Pixel.
Demonstrant tältade över natten vid ett kalhygge i Bullarebygden i Tanums kommun under parollen ”Upplev den svenska naturen – tälta på ett kalhygge”.

ÄNGESÅ OCH TÄRENDÖ I PAJALA KOMMUN

Samer och aktivister från Extinction Rebellion stoppar Sveaskogs skogsmaskiner i samebyarna Ängeså och Tärendö i Pajala kommun.

Ett 20-tal samiska och icke-samiska aktivister från Extinction Rebellion Sveaskogs skogsavverkning vid de två samebyarna Ängeså och Tärendö i Pajala kommun i Norrbotten. Extinction Rebellion kräver att riksdagen ska stoppa avverkningen av all kvarvarande naturskog och att Sápmi ska avkoloniseras. Läs mer om aktionen och skogsupproret här.

– Om inget görs snart både i Sverige och i världen riskerar många arter och naturmiljöer att försvinna. Vi står inför det sjätte massutdöendet av arter på jorden som orsakats av människans påverkan. Det är liksom klimathotet ett hot även mot mänskligheten. Det moderna skogsbrukets framfart i skogen leder till förlust av viktiga livsmiljöer som behövs för många olika arter. Vi kan inte sitta tysta och se på utan det är dags att agera och säga ifrån på riktigt nu, sa Angela Hunter från Bohusläns skogsnätverk i ett pressmeddelande tidigare i veckan.

Skriv under namninsamling ”Kris i skogen – agera nu!” här.

Facebook Sundays for Forests.

Se demonstrationstal och sång i Örebro från den 23 april här: