Igår genomfördes protester i Tyskland, Nederländerna och Storbritannien mot att Vattenfall investerar i skoglig biomassa och fortsatt förbränning av fossila bränslen. Internationella aktioner i sociala medier fördömer Vattenfalls investeringar och idag möter energibolaget stark kritik på sin bolagsstämma. 

Protest mot Vattenfall i Tyskland.

I dag deltar Lina Burnelius från Skydda Skogen på Vattenfalls bolagsstämma i Stockholm. 

Om Vattenfall fortsätter bränna upp skogsrester från svenskt, ofta FSC-certifierat skogsbruk, som påstås vara “hållbart” med “robusta hållbarhetskriterier” innebär det i själva verket en garant för både ökade utsläpp och systematiskt avverkning av naturskog. Jag kommer därför närvara vid Vattenfalls årsmöte och fråga dem varför de har beslutat att lägga sina ansträngningar och pengar på greenwashing i stället för att påbörja den nödvändiga energiomställning som klimatkrisen kräver av oss; bort från bränslen som förbränns, säger Lina Burnelius, internationell koordinator och projektledare, Skydda Skogen.

Utanför Vattenfalls bolagsstämma i Stockholm demonstrerade Fridays For Future Stockholm.  

Varför har Vattenfall ett mål om enbart fossilfrihet – inte växthusgasfrihet – och detta först inom en hel generation? Varför förlitar ni er på klimatskadlig förbränning av skoglig biomassa? Samtidigt som ni väljer att fasa ut fossila bränslen på tok för långsamt? Enligt IPCC kommer den koldioxidbudget som ger oss en rimlig chans att hålla oss under 1,5 °C uppvärmning, med nuvarande utsläppstakt, att ta slut före slutet av detta årtionde. Hur kan statliga Vattenfall då stolt påstå att fossilfrihet inom en generation räcker? säger Isabelle Axelsson, från Fridays For Future Sverige som deltar i demonstrationen utanför Vattenfalls bolagsstämma i Stockholm. 

Vattenfalls planer på att utöka förbränningen av träbiomassa är motsatsen till klimatansvar. Att vara ”fossilfri” betyder ingenting om det inte leder till minskade utsläpp. Vi måste omedelbart avveckla alla fossila bränslen, men vi kan inte ersätta dem med andra destruktiva bränslen med hög kolhalt, säger Anton Foley, från Fridays For Future Sverige som deltar i demonstrationen utanför Vattenfalls bolagsstämma i Stockholm.

Kontaktuppgifter:

Lina Burnelius, internationell koordinator och projektledare, Skydda Skogen, lina.burnelius@skyddaskogen.se, +46 73 440 47 93

Anton Foley, Fridays For Future Sverige, anton.foley@fridaysforfuture.se, +46 70 078 30 69

Läs vår slutreplik i Aftonbladet som publiceras i dag 28 april här

Läs 16 miljöorganisationers brev till Vattenfall här

Läs brevet till Vattenfall på engelska här

Läs vår debattartikel i Aftonbladet här.