Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker v. 30, juli 2023 Jämtland-Västernorrland 

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker fortsätter! Årets upplaga går av stapeln i gränstrakterna mellan Jämtlands län och Västernorrlands län under v. 30 (24/7 – 29/7). Boka in datumen redan idag! Anmälningen öppnar 31 mars. Du är då välkommen att anmäla dig. Antalet platser är begränsat och först till kvarn gäller, därefter reservlista. 

Förra årets Forskningsresa ägde rum i skogarna kring Torpshammar, Västernorrlands län. Här inventeras en avverkningsanmäld örtrik naturskog av engagerade deltagare. Foto: Helena Björnström.

Exakta var vi kommer bo och vilka skogar som skall besökas är under planering, men Forskningsresan kommer att pågå måndag till lördag. 

Har du frågor och funderingar redan nu går det bra att höra av sig till samordningsgruppen som består av Helena Björnström, Carl Jansson, Miriam och Lina Hällström. OBS! Det går inte att anmäla sig i förväg via mejl.   

E-post: forskningsresan2023@gmail.com   

Kort bakgrundsinformation: 

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker är en årlig inventering av Sveriges sista oskyddade norrländska naturskogar. Ibland går resan också till Dalarna och Värmland. Runt 50 personer av olika åldrar, kunskaper och bakgrund brukar delta. Artkunskaper är inte ett krav, utan vi lär av varandra. Det viktiga är att Forskningsresan är en samlingspunkt för skogs- och naturintresserade som vill vara med och dokumentera hotade oskyddade naturskogar. 

Med Forskningsresan vill vi rädda hotade skogar, njuta av naturen, hitta arter samt påverka och utmana skogsbolagen, politikerna och allmänheten om den rådande synen på skogen och skogsbruk. Vi vill öka kunskapen om arter och ekologi. 

Naturvårdaren, skogsaktivisten och eldsjälen Anders Delin startade Forskningsresan 1991. Minnet av Anders, hans fantastiska engagemang för naturskogen och djupa kunskap om dess ekosystem lever i högsta grad kvar och formar denna och kommande Forskningsresor.  

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker 2023 är ett samarbete mellan Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen. Fler samarbetspartners kan tillkomma. 

Rapporten från Forskningsresan 2022 hittar du här.