
I och direkt öster om anmälan lever ett 40-tal naturvårdsarter, varav 26 rödlistade, 27 typiska, 6 fridlysta och en åtgärdsprogramsart, djupsvart brunbagge (EN)
Fyra åtgärdsprogramsarter och fem globalt rödlistade arter är bland 500 påträffade arter i en avverkningsanmäld skog på Sönner-Storåhöjden i Strömsunds kommun. Det av skogsbolaget Holmen avverkningsanmälda skogspartiet är viktigt för området, eftersom det förbinder skogens nordöstra del med det som finns kvar av naturskogen på Sönner-Storåhöjden, där en mängd arter lever. Se komplett artlista för avverkningsanmälan, samt för hela området, i bilagan.
Länsstyrelsen i Jämtlands län skriver, att området “ har mycket höga naturvärden och är högt prioriterat för långsiktigt bevarande“. Det avverkningsanmälda området på 3,4 hektar är en barrnaturskog med många lövträd och mycket garnlav. Området, som är avverkningsanmält, ligger i anslutning till det mycket artrika naturskogsområdet på cirka 300 hektar, som Länstyrelsen föreslagit ska bli ett naturreservat. Ändå är skogsområdet anmält för avverkning av skogsbolaget Holmen, som går emot reservatsplanen. Det har gjorts en FSC-anmälan. Holmen har meddelat att det funderar på att lämna föreningen FSC, Forest Stewardship Council, som är en ideell förening för att “världens skogar brukas mer hållbart”. Nedhuggandet av de sista resterna av naturskogar i Sverige kommer att gå ännu fortare.
Detta mycket artrika skogsområde kommer att bli ännu mer sönderhackat, om bolaget hugger ner skogen i det avverkningsamälda området. Länstyrelsen skriver att “Bedömningen är att naturvärdena bäst bevaras genom att ett större sammanhängande område avsätts till naturvårdsändamål. Ytterligare virkesuttag i området riskerar att öka fragmenteringen i denna skog med höga naturvärden.”

På Sönner-Storåhöjden finns många gamla björkar. Till vänster på bilden en grov björkhögstubbe med levande fnösktickor och kläckhål av djupsvart brunbagge (EN). Foto: privat
Den djupsvarta brunbaggen Melandrya dubia lever här. Skalbaggen var tidigare sårbar (VU) och nu är dess överlevnad starkt hotad (EN) i hela landet. Den lever oftast i grova döda björkar med fnösktickor och kan nykläckt i midsommartid ses sitta på en sådan lämplig plats. Fler lövrika områden med döda björkar och med mycket död ved måste ha skydd, eftersom dessa områden minskar på grund av skogsbruket. Den djupsvarta brunbaggen behöver minst 500 ha med minst tio grova lövträd per ha, lövträd som ska vara kvar även om 50 år. Några av våra mest hotade arter lever i skogar med många lövträd, där det förut har brunnit.
Av den uppdaterade åtgärdstabellen för björklevande vedskalbaggar i Norrland (2020-2027) framgår, att fler områden skulle behöva skyddas, antingen med formellt skydd eller som frivilliga avsättningar. Genom att populationerna av dessa arter är små och ofta ligger långt från andra populationer, är risken stor att de dör ut.
I området och i nära anslutning till det lever tretåig hackspett, lavskrika och talltita. Talltitan (NT) är en prioriterad art i Skogsvårdslagen. Den häckar i området. Om skogen kalhuggs försvinner talltitan. Både lavskrikan och den tretåiga hackspetten (NT) försvinner om skogen hackas sönder, det vill säga fragmenteras. På Sönner-Storåhöjden finns bland alla andra arter den akut hotade svampen kritporing (CR), den starkt hotade nordvedflugan (EN), den parasitiska svampen skrovellavsknapp (EN) och den sårbara vit aspticka (VU).

Den avverkningsanmälda barrnaturskogen är så kallad västlig taiga. Det röda på kartan (EU-kod 9010) visar att naturtypen västlig taiga är allvarligt hotad och riskerar att försvinna regionalt. Större delen av Sveriges skog är västlig taiga. Källa: European Environment Agency. https:// eunis.eea.europoa.eu/habitats/10176
I Lövholmssundet söder om Sönner-Storåhöjden ligger nio öar. Skogsbolaget Holmen har avverkningsanmält även dessa öar. Den gamla skogen på sådana öar ska lämnas helt ifred.
Författarna till FSC- klagomålet skriver, “Att trots detta avverkningsanmäla ett skogsparti, som otvivelaktigt är en nyckelbiotop av reservatsklass, är att direkt motarbeta länsstyrelsens arbete och Sveriges nationella och internationella åtaganden om skydd av natur, vilket inte på något sätt är förenligt varken med miljömål eller med åtagandena mot FSC-certifieringen. Skogar som dessa ska över huvud taget inte röras utan lämnas i fred och få ett formellt, långsiktigt och permanent skydd.”
Förkortningsförklaring enligt Internationella naturvårdsunionens (IUCN) bedömningssystem:
CR akut hotad
EN starkt hotad
VU sårbar
NT nära hotad
Kontaktperson: erlandlindblad@hotmail.com
Källor:
Länsstyrelsen Jämtlands län Lövnaturvärden I Strömsunds kommun, 2013
Åtgärdsprogram för björklevande vedskalbaggar i Norrland, 2008–2012. Naturvårdsverket, 2008
SLU Artfakta djupsvart brunbagge
Uppdaterad åtgärdstabell 2020–2027 för Åtgärdsprogram för björklevandevedskalbaggar i Norrland
SLU Artdatabanken, 2021. Artfaktablad. Naturvård – artfakta. SLU Artdatabanken, Uppsala