Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Domstolen pausar flera skogsavverkningar i Norrbotten

Lokala skogsgrupper i Norrbottens län har i en rad ärenden uppmärksammat avverkningsanmälda skogar med höga naturvärden och rapporterat sina fynd till Skogsstyrelsen. Trots dessa viktiga insatser har myndigheten valt att ge grönt ljus för avverkning av dessa värdefulla skogar. Naturskyddsföreningen i Norrbotten har därför valt att överklaga dessa beslut, vilket har resulterat i flera positiva utfall där Mark-och miljödomstolen har tagit beslut om tillfälligt avverkningsförbud.

Domstolen pausar skogsavverkningar vid Suddesjaure, Slaktarberget, Pärlälven, Aapua och Kuuravaara i Norrbotten.

I samtliga ärenden har Mark- och miljödomstolen beslutat att pausa avverkningarna och i tre av fallen har domstolen nu beslutat att skicka tillbaka ärendet till Skogsstyrelsen för ny bedömning. Vi väntar fortfarande på besked i de två andra ärenden. Denna situation visar tydligt att Skogsstyrelsen inte har fullgjort sitt tillsynsansvar enligt lag och därför fått bakläxa.

Det här visar tydligt att Skogsstyrelsen som tillsynsmyndighet har för lite resurser. Handläggarna är överbelastade och hinner inte med sitt jobb. Varje avsaknad av beslut får stora konsekvenser för naturen, de rödlistade arterna, djuren samt människorna i lokalsamhällena. Vi hade gärna sett att myndigheten oftare hade nyttjat den möjlighet till tillfälliga avverkningsförbud som finns i miljöbalken. Om arbetsbördan är för hög kan myndigheten helt enkelt fatta beslut om att skogsägaren får vänta längre än de 6 veckor som är den normala handläggningstiden, säger Marie Persson, aktiv i Övertorneås skogsgrupp samt ordförande i Naturskyddsföreningen Norrbotten.

Två av avverkningsanmälningarna ligger inom Arvidsjaur kommun. I Suddesjaur planerar Sveaskog att avverka 127 ha av bland annat flerskiktad gammal tallskog som består av träd upp till 333 år gamla. Naturskyddsföreningen har inventerat drygt halva området och hittat över 30 rödlistade och hotade arter. Vid Slaktarberget, en avverkning på ca 70 ha, hittades ett tiotal rödlistade arter, b.la. doftticka som indikerar lång skoglig kontinuitet samt att andra hänsynskrävande arter finns i området.

Sveaskog vill avverka naturskog med 35 olika rödlistade arter vid Slaktarberget, Arvidsjaurs kommun. Här växer bland annat doftticka, gräddporing, fläckporing och knärot. Samtliga arter är rödlistade som sårbara (VU).

I Övertorneå kommun har SCA delvis avverkat en värdefull stavatallskog vid berget  Kuuravaara där den lokala skogsgruppen hittade flera fynd av vedsvampen gräddporing och även knärot. Båda arterna är rödlistade som sårbara (VU).

SCA planerar att avverka värdefull stavatallskog med bland annat de sårbara arterna gräddporing (VU) och knärot (VU) vid Kuuravaara, Övertorneå kommun. Här finns även rikliga mängder död ved. Foto: Privat.

Domstolen beslutade om att pausa avverkningen på Kuuravaara, men då hade SCA tyvärr redan hunnit avverka ganska stora delar av skogen. Enligt vår bedömning uppfyllde skogen Skogsstyrelsens egna kriterier för nyckelbiotop. Det var en tallnaturskog med oerhört rikliga mängder död ved, som alltså SCA valt att avverka ända tills domstolen satte stopp. Det är bedrövligt att FSC-certifierade SCA inte kan bättre. Det här visar också tydligt att frihet under ansvar inte fungerar i skogen, säger Marie Persson. 

I Aapua, som också ligger i Övertorneå kommun, planerar Billerud Korsnäs att avverka en naturskog mitt i byn. Även här har Naturskyddsföreningen hittat knärot men också flertalet skyddade fåglar, bland annat tretåig hackspett.

I Jokkmokks kommun vill SCA avverka vid den omstridda Pärlälven. Ett unikt område med hög biologisk mångfald, bland annat den starkt utrotningshotade och känsliga flodpärlmusslan som även givit älven dess namn. Utöver detta är området ett både lokalt, nationellt och internationellt välbesökt frilufts-och rekreationsområde.

FSC-certifierade skogsbolaget SCA vill avverka gammelskog nära Pärlälven, Jokkmokks kommun, där både tretåig hackspett och den rödlistade flodpärlmusslan (EN) har sin livsmiljö. Foto: Privat.

Skogen är betydelsefull för oss som bor i lokalsamhället. Både älven och skogen är viktig för människans välbefinnande, den biologiska mångfalden och fisket. Pärlälvsområdet är även viktig för besöksnäringen. För besökare är det inte alls attraktivt att komma till ett hyggeslandskap, säger Cecilia Lundin, skogsgruppssamordnare, Naturskyddsföreningen i Jokkmokk.

I en tid där klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald är mer aktuella än någonsin, är det avgörande vilka beslut som fattas med avseende på vår natur. Naturskyddsföreningen i Norrbotten kommer fortsätta kämpa för att skydda dessa exceptionella skogar och deras unika ekosystem som är ovärderliga både för vår miljö och för kommande generationer.

Vi uppmanar Skogsstyrelsen, som statlig myndighet, att omvärdera sina beslut och att efterfölja de lagar och förordningar som ämnar att skydda områden med höga naturvärden. Tillsammans med våra lokala skogsgrupper och engagerade invånare kommer vi att fortsätta arbeta för att bevara Norrbottens vackra och biologiskt rika skogar för framtiden, säger Marie Persson.

Länkar:

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Marie Persson, ordförande, Naturskyddsföreningen i Norrbotten 

070-594 57 07, persson.marie82@gmail.com