Det FSC-certifierade skogsbolaget SCA avverkade i vintras två skogar av reservatsklass vid Svarttjärnåsen och Marktjärn i Ånge kommun. Flera föreningar har kämpat för att bevara skogarna sedan 2019. Skogarna ingick i ett område som tidigare skulle exploateras för vindkraft, men där vindkraftsbolaget meddelade Skydda Skogen muntligen i vintras att det inte längre är aktuellt på grund av skogarnas höga naturvärden. Skogarna bedömdes ha höga naturvärden även i en oberoende naturvärdesinventering utförd av ett konsultföretag. Trots det avverkade SCA båda skogsområdena i vintras – något som kom till Skydda Skogens kännedom först nu i sommar efter en granskning av satellitfoton.
– Att skrupelfria aktörer tillåts förinta uråldriga ekosystem och natur med höga naturvärden är bottenlöst beklämmande – en rå och banal ondska där man ger sig på djur och växter som inte kan försvara sig själva. SCA högg trots att en oberoende naturvärdesinventering kom fram till att båda skogarna var av nyckelbiotopsklass, d.v.s. skogar med höga naturvärden. Enligt FSC-standarden får nyckelbiotoper inte avverkas. Vindkraftsbolaget var inte heller intresserat av att exploatera dessa två skogsområden längre på grund av deras höga naturvärden, säger Erland Lindblad, biolog.
Skydda Skogen och Jämtlands skogsgrupp har i flera omgångar sedan 2019 skickat FSC-klagomål till SCA och SCA:s certifierare DNV gällande de avverkningsanmälda skogarna vid Svarttjärnåsen och Marktjärn. DNV har varje gång svarat att klagomålen inte kommer att leda till någon åtgärd och avslutat ärendena. Skydda Skogen har därför skickat klagomål mot DNV till den internationella organisationen ASI (Accreditation Services International) som godkänner certifierare enligt FSC:s standarder för skogsbruk och spårbarhet. ASI gick på DNV:s linje och avslutade båda ärendena i april-maj 2024. ASI menade dock att FSC bör se över möjligheterna att utforma en uniform metod för att identifiera nyckelbiotoper för att undvika skilda tolkningar av naturvärden.
– Det är beklagligt att DNV konsekvent ser mellan fingrarna gällande alla systematiska övertramp som SCA gör. Nu backas de upp av ASI. Totalt har över 70 naturvårdsarter varav 32 rödlistade arter hittats vid Svarttjärnåsen och Marktjärn. Vid Svarttjärnåsen fanns rödlistade arter i princip på varje kvadratmeter. Om inte dessa skogar är nyckelbiotoper – vad är då en nyckelbiotop? Nu har två skogar avverkats som egentligen borde ha blivit naturreservat, säger Sebastian Kirppu, skogsbiolog.
Skydda Skogen presenterade under våren 2024 en lista med 90 exempel på avverkningsanmälda eller redan avverkade skogar med höga naturvärden för att påvisa den systematiska ohållbarhet som råder hos SCA. Trots det fick SCA behålla sitt FSC-certifikat.
– Nu har virket från Svarttjärnåsen och Marktjärn sålts som hållbart och ansvarsfullt producerat virke eftersom det är FSC-certifierat. Konsumenter som vill göra miljömedvetna val luras och förs bakom ljuset av SCA och FSC – detta är bedrägeri på hög nivå, säger Sebastian Kirppu, skogsbolog.
De två skogsområdena vid Svarttjärnåsen och Marktjärn har även behandlats i Mark- och miljödomstolen men även där gick domstolen på Skogsstyrelsens linje om att SCA:s så kallade förstärkta miljöhänsyn var tillräcklig.
Skydda Skogen avsåg att skicka nya formella FSC-klagomål till DNV gällande SCA:s planerade avverkningar nu i sommar men upptäckte då genom granskning av nya satellitbilder att båda skogsområdena vid Svarttjärnåsen och Marktjärn var avverkade. Satellitbilderna visade att SCA avverkade skogen vid Svarttjärnåsen i slutet av 2023 och Marktjärn i början av 2024 utan att Skydda Skogen, Naturskyddsföreningen Västernorrland eller även Birdlife Sverige (som i år skickat in ett FSC-klagomål gällande dessa skogar) hade informerats om detta. Dessa föreningar har aktivt fortsatt att arbeta för bevarandet av dessa skogar i år genom FSC-klagomål och skrivelser till ASI utan vetskapen om att skogarna redan var borta.
Skydda Skogen har nu besökt de avverkade skogarna i fält och menar att SCA:s så kallade förstärkta hänsyn bara är ett spel för gallerierna. Tvärtom så har gamla skogsekosystem och livsmiljöer för hotade och skyddade arter förstörts.
– Naturen står verkligen försvarslös och det är horribelt att två sådana här skogsområden får lov att avverkas. Både domstolen och Skogsstyrelsen anser att SCA:s så kallade förstärkta hänsyn är tillräcklig för att bevara livsmiljöerna för de olika fridlysta och rödlistade arterna. Vid Svarttjärnåsen ville SCA bedriva så kallad naturvårdande skötsel genom att omvandla en gammal hänglavsrik grannaturskog med hög luftfuktighet till en lövblandad tallskog med torrt mikroklimat. De flesta arterna i skogen var knutna till gammal gran och kommer inte att överleva omvandlingen till tallskog, säger Sebastian Kirppu och pekar på en växtplats för den skyddade arten knärot som nu torkar ut och dör på kalhygget vid Marktjärn.
Kontakt
Sebastian Kirppu, skogsekolog, tel. 070-308 19 84, sebastian.kirppu(@)gmail.com
Se inslag om SCA:s avverkning vid Marktjärn i SVT Nyheter 2024-09-04 här (spola fram till 09:54 i Nyheterna).
Läs mer om skogarna vid Svarttjärnåsen och Marktjärn här:
SCA planerar avverka skog med rödlistade arter – obegripligt (2023-02-09)
SCA vill avverka naturskog med 26 rödlistade arter trots kännedom om skyddsvärdet (2021-10-01)
Stort skogsområde hotat i Ånge kommun (2021-02-24)
SCA avbryter tillfälligt avverkningsplaner vid Marktjärn (2019-10-05)