Varje dag fram till jul presenterar Skydda Skogen en hotad eller fridlyst skogslevande art.
Grön sköldmossa (Buxbaumia viridis) är en fridlyst art som är skyddad enligt Artskyddsförordningen §§ 8 och 15. Den växer på död eller döende ved och ibland också på levande träd med svampar eller döda träddelar. Främst i barrträdsmiljöer. Skogsavverkning och bristen på död ved i skogen utgör de allvarligaste hoten mot arten, enligt Artfakta.
Grön sköldmossa har små oansenliga skott och känns därför bara igen på sina kapslar. Men det är desto roligare när man upptäcker kapslarna som lyser grönt i skogens dunkel. I SLU:s Artfakta kan man läsa att mossan bildar kapslarna under hösten. De är gröna under största delen av sin utveckling och i början upprätta och smala. ”Men med tiden blir de alltmer uppsvällda och asymmetriska med platt ovansida. När sporerna sprider sig på sommaren året efter befruktningen, är kapslarna riktade snett uppåt. Då sporerna är mogna blir kapslarna olivgröna till blekt bruna, och hinnan på kapselns ovansida spricker upp. Sen rullar den tillbaka längs kanterna. Helt tömda kapslar blir så småningom bruna och torra”.
Om träden huggs ned kring där den gröna sköldmossan växer så försvinner den eftersom det då blir blåsigare och mindre fuktigt. Det är därför som skogsavverkning och gallring är det största hotet mot mossan. Den behöver också död ved som murkna, fuktiga nedfallna stammar och stubbar för att kunna sprida sig.
Artiklar på hemsidan om hotad skog med grön sköldmossa:
Gallring i Tyresta naturreservat hotar rödlistade arter
Tillfälligt avverkningsstopp i unika skogar på Ornö
Skogskurs hölls i avverkningsplanerade skogar i Hedlandets naturreservat
Det blev nej till bergtäkt i Hugelstaskogen!
Mark- och miljödomstolen stoppar avverkning i skog med grön sköldmossa
Skog med grön sköldmossa avverkad trots att Mark- och miljödomstolen förbjöd avverkning